Erik Best: Česko propuštěním Fajáda zaujalo podobnou pozici jako Rusko

5. únor 2016

Spojené státy ostře odsoudily rozhodnutí české vlády o propuštěníLibanonce Alího Fajáda. Podle Miroslava Kalouska z opoziční TOP 09 se jedná o jasné selhání vlády v boji proti terorismu. Je postup ministra Pelikána z pohledu Američanů skutečně tak šokující? A jaký to bude mít vliv na česko-americké vztahy?

Americký publicista žijící v Praze Erik Best vidí jako přelomovou událost, že poprvé v historii odmítl spojenec USA uznat americkou exteritoriální jurisdikci. Podle trestního zákoníku USA má totiž americká vláda právo kdekoliv na světě na vydání jakékoliv osoby podezřelé z terorismu.

„Je to obrovská věc a pro Američany nebezpečný precedens. V budoucnu se totiž na odmítnutí české vlády budou moci odvolat i další spojenci,“ říká Best.


Když máte na vybranou respektovat kontroverzní právo USA, anebo nechat ve vězení pět českých občanů, tak rozhodnutí české vlády chápu.

Problém je i v tom, že český soud původně uznal exteritoriální jurisdikci USA, když umožnil vydání Fajáda do USA. Ale pak to ministr spravedlnosti Pelikán změnil.

Best považuje americkou exteritoriální jurisdikci za velmi kontroverzní, neboť dává USA výhodu oproti ostatním zemím. „Zejména když sami Američané toto právo jiných zemí neopětují a ani neuznávají mezinárodní soudy.“

Kritikem této jurisdikce je zejména Vladimir Putin. „Česká republika tak zaujala podobnou pozici jako Rusko,“ říká americký publicista. Podle něj ale odvolání velvyslance USA z Prahy nehrozí. „Američané o tom nebudou chtít mluvit, aby tento z jejich pohledu nebezpečný precedens zbytečně nezviditelnili na mezinárodní úrovni.“

autoři: Ondřej Nováček , rkr
Spustit audio