Erik Best: Barack Obama je pro mne George Bush light

13. duben 2016

Americký prezident se pomalu loučí, a tak i bilancuje. Novináře a nakladatele ale jeho ohlédnutí za dvojnásobným volebními obdobími od roku 2009 docela nadzvedlo ze židle.

Barack Obama například přiznal, že jeho nevětší chybou bylo selhání v Libyi po pádu režimu Muammara Kaddáfího. Samotný vojenský zásah z roku 2011 ale označil za správný. Letos v březnu do Tripolisu dorazila nová libyjská vláda podporovaná OSN, zatím ale úspěch neslavila.

„Myslím, že prezident Obama je takový George Bush light. Amerika za jeho prezidentování se ve vojenských konfliktech totiž chovala podobně, jen s méně vojáky. A tak to není tak moc vidět,“ říká Erik Best. Taky podle něj není občas moc jasné, co vlastně prezident kritizuje.

Američan není světový policajt

Určitě chce vysvětlit své kroky, ale taky občas mluví jako jeho „zarytý nepřítel“ Vladimir Putin. Největší zlo pak podle něj napáchal jeho předchůdce Bush. Američané podle Obamy nemohou hrát úplně všude roli světového policisty.

Čtěte také

„Sám ale ani nedokážu pořádně spočítat, kde všude Obama vede nějakou válku. Podle mě je jich až sedm. Měl by být kritický i k vlastním krokům,“ myslí si Best. Američané podle něj konečně pochopili, že musí svou zahraniční politiku změnit. A nejde jen o vojenské zásahy, ale i o ekonomiku a diplomacii.

Svět čeká na změnu. Opět...

Změna čeká i Sýrii. Zrovna dnes tam probíhají volby organizované prezidentem Bašárem al-Asadem. Paralelně by měly pobíhat také jednání o syrském příměří i v Ženevě, organizované OSN. Podle Besta už musí být snad každému jasné, že v Sýrii hájí každý vlastní zájmy.

Syrský prezident Bašár Asad

„Teď to tam řídí Rusko a USA to přijalo. Pokud se tam teď jen upevní Asadova pozice, tak tam asi i zůstane. A na stejném bodu mrazu pak zůstanou i vztahy s Ruskem.“ Nezmění se tak ani evropské a americké sankce proti Rusku. Kdyby se ale mělo USA v Sýrii navrch, změnila by se prý i protiruská evropská politika.

Rusko je větší hrozbou než IS?

Nejvíc americkému novináři ale leží v žaludku výrok předsedy vojenského výboru NATO Petra Pavla, podle kterého je Rusko pro svět větší hrozbou než terorismus a extrémismus. „Tak proč se pak v Sýrii s takzvaným Islámským státem vůbec bojuje?“ ptá se Erik Best.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: zis , Erik Best
Spustit audio