Erik Best: Babiš je obchodník, který kupuje vládu. Čeká na nabídku, ale máme si myslet, že je tím, kdo nabízí

27. listopad 2017

Při sestavování nové sněmovny je vidět existence nepsaných dohod, kdo koho podpoří nebo potopí. Prvním potopeným je Petr Fiala, který měl být původně hladce zvolen místopředsedou sněmovny. Podle novináře nesmíme zapomínat na duši obchodníka předsedy ANO.

Aby ODS dostali funkci, měli prý podle poslance Zbyňka Stanjury „přijít, pokleknout a políbit prsten“. „Nezvolením Petra Fialy (ODS) dostal Demokratický blok (ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN) pěkně přes prsty. Jako kdyby to bylo za to, že nevolil Radka Vondráčka (ANO) předsedou sněmovny,“ říká americký novinář Erik Best.

„Nakonec asi Fialu místopředsedou zvolí. Nevyloučil bych možnost, že se ANO bude chtít Fialy zbavit a tlačit na jméno jiného kandidáta z ODS.“ U občanských demokratů existují minimálně dvě frakce. „Jedna je s Fialou a proti dohodě s Babišem, druhá s Václavem Klausem mladším, který je sdílnější. Umím si představit, že v zájmu budoucích dohod bude snaha odstranit nekompromisního Fialu.“

Babiš je jen obchodník

Podle Besta je Andrej Babiš hlavně obchodník, který teď kupuje novou vládu. „Každý kupující ale čeká na nabídku. Takový prodejce je vždy v horší situaci. Přitom ale Babiš pořád chce, abychom si mysleli, že tím nabízejícím je on. Ve skutečnosti je to naopak.“ Ostatní se zase všichni prohlašují za opozici.

„Mluví se tady o měkké a tvrdé opozici. Do té měkčí asi zatím spadá SPD a KSČM. Spolupracující opozicí jsou pak Piráti. ČSSD je o něco ochotnější než ODS a TOP 09. A KDU-ČSL čeká na toho, kdo nejdřív zvedne ruku a řekne, že do toho jde.“ A jaká je budoucnost Demokratického bloku?

Tiisková konference ODS, Petr Fiala

„Podle Fialy vznikl jen dočasně. Kvůli volbě orgánů sněmovny. A pak by měl zaniknout. Ale když už je na světě, taky by pod jeho deštníkem jednotlivé strany mohly revidovat, co která tvrdila před a po volbách. Nakonec je v zájmu všech se domluvit. Teď ale nikdo nechce být tím prvním, kdo ustoupí.“

Zahraničí nám to nedaruje

Aby vládl menšinový kabinet, není prý v zájmu nikoho. Včetně prezidenta. ANO by tak totiž mohlo dosadit své lidi na ministerstva i do všech státních podniků. Na druhou stranu ani pro Babiše není dobré vládnout s veřejnou podporou KSČM a SPD. Citlivě to totiž bude vnímat zahraniční.

Poznáte to na zahraničním ochodu. „Politikou Babiše je víc (nebo míň) veřejně ve sněmovně spolupracovat. Ale vláda s podporou těchto dvou je něco jiného. Od nich si nemůže dovolit dostat toleranci, třeba odchodem z hlasování, ani přímou podporu,“ domnívá se Best.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio