Emočně závislí lidé ztrácí sebejistotu i prostor pro své zájmy, připomíná psychoterapeutka

28. září 2021

Kořeny emoční závislosti na druhém člověku mají kořeny už v dětství, upozornila psychoterapeutka Zdeňka Košatecká. Hranice emoční závislosti je velmi křehká.

„Obětavost je prospěšná v případě, když člověk dokáže současně naplňovat své potřeby a mít čas pro obnovení psychických sil. Když jde za hranici, ztrácí sebejistotu a prostor pro své zájmy. Tam už se jedná spíš o patologii. Lidé se uzavírají do sebe a maskují, co se děje. Může to vést k sebepoškozování nebo i sebevražedným myšlenkám.“

Co by rodiče neměli dětem dělat, aby se do spoluzávislosti nedostaly? „Je důležité děti tzv. nezneužívat. V rodinách, kde je například jeden rodič závislý na alkoholu, povýší dítě do role dospělého. To je pak zahlceno problémy, straní se kolektivu a nemá čas na běžné starosti odpovídající jeho věku,“ připomíná Zdeňka Košatecká.

Posluchačka: Pořád s tím bojuju

Byla jsem vychována k totální závislosti, svěřila se se svými problémy jedna z posluchaček. Neměla svůj volný čas, matka jí pořád dávala pokyny, a když řekla, že něco chce, byla za sobce. Dnes je jí 60 a pořád bojuje s následky.

„Měla by víc chodit do společnosti, učit se komunikovat i v tomto věku, vyjadřovat svoje pocity a potřeby. Je dobré promluvit s odborníkem o svém sebevědomí a sebeúctě,“ radí psychoterapeutka Zdeňka Košatecká.

Může spoluzávislost přijít kdykoliv? Jsme schopni ji sami zastavit? Jak správně prosadit své zájmy?

Spustit audio

Související