Emil Zátopek bude mít v Kopřivnici sochu. Její vznik má podpořit sbírka

19. září 2020 09:35

Kopřivnice plánuje odhalit sochu Emilu Zátopkovi. Po slavném rodákovi už ve městě pojmenovali letní stadion a věnovali mu expozici v tamním Technickém muzeu. Nová socha by měla vzniknout jako součást oslavy sto let od sportovcova narození.

Socha slavného kopřivnického rodáka má stát v centru města poblíž radnice. Nápad přišel od předsedy místního atletického klubu. „Napsal městu oficiální dopis, kde vše popsal. Na základě tohoto podnětu město začalo jednat,“ říká Lenka Heráková z kopřivnického městského úřadu.

Dvouletá sbírka na sochu Emila Zátopka

Pokladnička bude umístěna ve vestibulu kopřivnické radnice, druhá v místním informačním centru. Lidé budou moci složit peníze také v pokladně radnice nebo poslat finanční dar na bankovní účet číslo 30031-1767241349/0800. Účet bude veden u České spořitelny od letošního 19. září do 30. června 2022.

Radnice už například vybrala autora sochy. Tím je Jaroslav Brož. Jeho návrh vychází ze Zátopkovy sochy, kterou už dříve vytvořil pro olympijské muzeum ve švýcarském Lausanne.

„Socha je umístěna na – já tomu budu říkat podstavec, který by evokoval běžeckou dráhu. Bude v životní velikosti a patinovaná na takový tmavý lesklý bronz,“ přibližuje umělec.

Socha je ale pouze jednou z aktivit, kterými chce město oslavit sté výročí Zátopkova narození. Věnuje mu například i novou výstavu v Šustalově vile. „Součástí plánované expozice by mohly být věci z období olympijské slávy a taky z období rodinného života či z osobních pozůstalostí,“ popisuje kurátor kopřivnického muzea Ondřej Šalek.

Město plánuje sochu odhalit až v září 2022, tedy přesně sto let od Zátopkova narození. Veřejná sbírka na její vytvoření ale startuje už tuto sobotu. Celkové náklady pak město odhaduje asi na 1,5 milionu korun.

Dana a Emil Zátopkovi spolu prožili přes půl století

Emil Zátopek získal na olympijských hrách v Londýně a Helsinkách v letech 1948 a 1952 čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili, včetně trojkombinace tratí na 5000 metrů, 10.000 metrů a maratonu. Na maratonské trati v Helsinkách navíc závodil úplně poprvé – a překonal olympijský rekord o šest minut. Trojnásobný vítěz ankety o nejlepšího sportovce světa byl v roce 1999 vyhlášen českým olympionikem století. Zemřel v listopadu 2000. Jeho manželka Dana Zátopková, která zemřela letos v březnu, byla olympijskou vítězkou v hodu oštěpem z roku 1952.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související