Email s pozvánkou na filmový festival v Cannes Eliška Chytková považovala za spam

19. květen 2015

Uměním se uživit dá. Ví to animátorka Eliška Chytková, která studuje na Univerzitě Tomáše Bati obor animovaná tvorba. Její absolventský film O šunce reprezentoval českou kinematografii na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. „Je to příběh o kusu masa, který je ale plný fantazie. Jde tam hlavně o fantazii. Chtěla jsem vytvořit něco, z čeho bude čišet radost,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Její absolventský film sice při obhajobě dostal béčko, ale to prý jen kvůli košaté lenosti mladé animátorky z Nového Města na Moravě. „Pan profesor mi nechal absolutní volnost, možná až moc, takže moji přirozenou lenivost nechal vykvést, a já jsem Šunku odevzdala na poslední chvíli,“ přiznává Eliška Chytková a dodává, že si po závěrečné zkoušce dala čtyři měsíce pauzu a teprve potom film dokončila ke své úplné spokojenosti.

Email o účasti na festivalu v Cannes považovala za spam

Těsně před dotažením filmu Elišce Chytkové telefonovali z Českého filmového centra, jestli prý má v pořádku práva na hudbu, a že pokud ano, rádi by její šestiminutový snímek zařadili na výběrové DVD Czech Short Film. Tohle DVD lidé z Českého filmového centra posílají na různé filmové festivaly, tak se dostalo i do Cannes.

„Přišel mi jakýsi e-mail, já si myslela, že to je spam. Nevěnovala jsem tomu pozornost. Pak mi volal profesor ze školy, jestli jsem četla e-mail, že mi strašně gratuluje, že to je parádní úspěch. Volal mi ráno, byla jsem rozespalá, tak jsem se na ten spam podívala a koukala jsem na to úplně vypleskle. Co? Cože? Nechápala jsem, jak je to možné,“ vzpomíná Eliška Chytková.

Potlesk plného sálu byl nezapomenutelný

Na festivalu strávila celý týden. I když Eliška nepatří k lidem, kteří mají v životě vše naplánované do detailu, pobyt podle minutového itineráře si i přesto užila. „Nejkrásnější byl potlesk po mé projekci. Sál byl plný, obrovský, vše běželo, jak mělo, nic se nezaseklo, úplně vyklepaná jsem si film sama uvedla. Potlesk byl nezapomenutelný. Jiní režiséři z Izraele, z Kanady mi říkali, že to je úplně super. To mě moc potěšilo.“

Její komiks si budete moci přečíst na spodním prádle

Ilustrace, skicování, komiks, občas i nějaká ta animace. To jsou zakázky, které k Elišce Chytkové přicházejí. Jeden z jejích komiksů o ukradení nápadu se dokonce objeví i na spodním prádle.

Eliška Chytková, animátorka

„Kamarád Filip Hofmann ze Žďáru nad Sázavou měl problém s plagiátory. Vyrábí spodní prádlo, bývalý spolupracovník mu ukradl nápady a Filip to nechtěl řešit soudy. Vymysleli jsme kreativní způsob, jak se s tou situaci vypořádat, a to byl komiks. Teď se dokonce objeví na spodním prádle. Takový komiks může číst majitel, a když bude odvážný a nechá nakouknout pod pokličku, může i někdo jiný,“ směje se Eliška Chytková.

Seskládávám všechno v počítači a pak vznikne zajímavý celek, co se vrtí

Vyrostla na Večerníčcích, její hrdina z dětství byl Maxipes Fík. „K animaci jsem se poprvé dostala před vysokou. Po maturitě jsem se přihlásila do Jihlavy na letní kurz animace. Bylo to příšerný, bylo to hrozný. Až teprve poslední den jsem pochopila princip animace. Nejdřív jedna fáze a pak poslední a teprve potom to mezi tím. Na začátku jsem kreslila pohyb a hned následující a vůbec mi to nevycházelo, vypadalo to hrozně. Až poslední den všechna kolečka zapadla, a já to pochopila,“ přiznává Eliška Chytková.

Způsobů animace je mnoho. „V prváku si všichni vyzkouší všechny základní metody animace. Já si zakládám na tom, aby moje animace nebyly čistě digitálně kreslené, snažím se to kombinovat s ruční kresbou na papír a různě kombinuju materiály a seskládávám to v počítači a pak vznikne zajímavý celek, co se vrtí,“ usmívá se mladá animátorka z Nového Města na Moravě.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio