Ekonomové a právníci

25. červen 2001

Po KDU-ČSL, která post předsedy svěřila právníkovi Cyrilu Svobodovi, zvolila i Unie Svobody do svého čela právničku Hanu Marvanovou. Dosud ovšem u nás volby vyhrávali ekonomové. Snad proto, že většina voličů věřila, že právě oni se nejlépe postarají o růst životní úrovně.

Ekonomové ovšem nejprve dopustili pohádkový růst životní úrovně malé skupiny vyvolených na úkor střední vrstvy, a pak zachování únosné životní úrovně sociálně slabých opět na úkor střední vrstvy. Obojí za cenu rostoucího dluhu, o kterém se teď hádají, kdo zavinil větší. Do této diskuse přicházejí dvanáct let po změně režimu politici, kteří místo ekonomického zázraku slibují dodržování pravidel.

V odpovědi na otázku, čím se liší ODS a Unie svobody, zmínila Hana Marvanová právní reformu, ve které podle Unie musí být svoboda spojena s dodržováním pravidel, jinak je svobodou jen pro někoho. Jako advokátka mimochodem zastupuje okradené klienty H-systému, nikoli obžalované manažery. Možná je to pouze shoda okolností, ale třeba je to symbolické. Jestliže dosud střední třída volila mezi pravicí a levicí, možná bude příště volit mezi ekonomy a právníky. Na tom, zda si s pravicí utáhnout opasek, anebo si ho s levicí povolit, totiž příliš nezáleží, když v obou případech má ke společné kase paklíč parta tunelářů.

Když ekonomové tvrdí, že mají know-how na prosperitu, zní to důvěryhodně. Právníkům pak není důvod nevěřit, když řeknou: S námi přijde spravedlnost. Když ekonomika chřadla, těch rovnějších z rovných se to nedotklo. Nyní ekonomika roste aniž bychom si museli pořizovat větší peněženky. Čím to je? Jiné vysvětlení mají ekonomové a jiné právníci.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.