Ekonomka Švihlíková: Angela Merkelová odchází. Boj o kandidáta na post německého kancléře může začít

13. duben 2021

Angela Merkelová stála v čele Německa 16 let. Kdo po ní na podzim převezme žezlo je tak velkou otázkou. Tak jako tak volba nového kancléře ovlivní nejenom celou německou politiku, ale i tu světovou.

Nejsilnější politickou stranou v Německu je aktuálně konzervativní unie CSU/CDU. O post jejího lídra již v minulosti projevil zájem Armin Laschet, premiér Severního Porýní-Vestfálska. V neděli se ovšem ke kancléřským ambicím přihlásil i bavorský premiér a šéf Kesťanskosociální unie (CSU) Markus Söder.

Nebývá úplně zvykem, aby představitel CSU měl ambice, že chce být kancléřem. Přeci jen tato funkce tradičněji připadala CDU. A právě Armin Laschet, za kterého se CDU na nedělním sjezdu postavila, byl vybrán jako určitý pokračovatel linie Angely Merkelové, říká v pořadu Jak to vidí... ekonomka Ilona Švihlíková.

Kritériem bude pandemie

Ilona Švihlíková nicméně upozorňuje na to, že i Armin Laschet a Angela Merkelová mají mezi sebou určité spory. Týkají se zejména přístupu k pandemii. Armin Laschet je takový promořovač-rozvolňovač, zatímco Angela Merkelová preferuje spíše striktní přístup.

Čtěte také

Markus Söder sází podle ekonomky na to, že si udělal dobrou pověst právě díky pandemii. Má nyní image zdatného krizového manažera, což se o Laschetovi říci nedá. Také se opírá o to, že v průzkumech oblíbenosti si vede podstatně lépe.

Armin Laschet se tedy může spoléhat na politickou podporu shora. Upřímně řečeno si ale neumím představit, že by CDU trvala na Laschetovi, pokud bude Söder i nadále hvězdou a Laschet bude v pozadí. Volby už jsou za půl roku a od předsedy CDU se prostě očekává, že by měl k postu kancléře směřovat.

Ve chvíli, kdy Söder hodil rukavici, se tedy ještě můžeme těšit na zajímavou dynamiku nejen uvnitř CDU/CSU, ale i na celé německé scéně, je přesvědčena ekonomka.

Specifické Bavorsko

Co tento souboj vlastně ukazuje o konzervativním bloku a o vztazích mezi CSU a CDU?

Řekněme si na rovinu, že sice CDU a CSU jsou dlouhodobě bratr a sestra, ale přece jenom mezi nimi vždy bylo napětí. Bavorsko je velice specifická spolková země se specifickou kulturou, zaměřením, až historií. A trochu si na své odlišnosti zakládá. Takže vůbec přítomnost bavorské CSU jako jejich svébytné strany hodně vyjadřuje.

Otázka je, jak se tento blok bude vyvíjet dál. Jestli se prosadí spíše liberálně zaměřený proud v podobě Lascheta, nebo bude mít navrch charismatický Söder, který navíc má pověst člověka, který se nevyhýbá konfliktům. Je to poměrně razantní typ, který do toho takříkajíc vletí. A to samozřejmě může být sympatické, hlavně s ohledem na těžké situace, jako je pandemie.

Kontinuita, nebo přerušení linie?

Otázka tedy je, zda zvolit kontinuitu, nebo návaznost přerušit. Tak či tak výsledek ovlivní celou německou politiku a potažmo bude mít vliv i na politiku světovou.

Čtěte také

Ať to bude kdokoli, po volbách Němci budou řešit, jak se postavit k deficitu a nárůstu státního dluhu, ale také to, jak dále naložit s německou ekonomikou, tak silně zapojenou do globálních výrobních řetězců.

„Němci si velice dobře uvědomují, že se nelze vrátit zpět, že pandemie je zlom. A bude otázka, kdo to vezme jako další šanci, a kdo se naopak utopí v nějaké snaze vracet se zpátky a držet ekonomické struktury, které už nemají budoucnost, uzavírá Ilona Švihlíková.

Další témata rozhovoru: plán rekonstrukce USA a návrh nové korporátní daně; plány na nové daně v rámci EU; růst poptávky po primárních komoditách a hrozba inflace; restrukturalizace příliš dlouhých výrobních řetězců.

autoři: Zita Senková , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.