Ekonom Richard Hindls: Evropa neprožívá nejšťastnější období. Ukazují se trhliny jejího uspořádání

16. listopad 2021

Evropská komise očekává pokles růstu ekonomiky v zemích Unie. Důvodem jsou nedostatek materiálu, logistické problémy, riziko inflace a komplikace spojené s epidemií covid-19. Roli v poklesu hraje i míra proočkovanosti. Jak se z tohoto klubka vymotat?

Každý z vyjmenovaných faktorů má svůj vlastní příběh. A je velmi těžké odhadnout, co se bude dít dál, přitakává v pořadu Jak to vidí... ekonom Richard Hindls.

Inflace se dostala vysoko nad 3 %, rostou ceny zemního plynu, elektřiny, ropy. Chybí materiál. Vidíme, že zejména v zemích střední Evropy jsou počty nakažených vyšší, než byly před rokem. Zpomalení ekonomiky způsobuje také velmi komplikovaná situace kolem zelené energie. Je těžké odhadnout, jak dlouho budou jednotlivé faktory trvat a jaký budou mít svůj další příběh.

Svázané ruce

Zhoršený výhled tuzemské ekonomiky předpovídá ministerstvo financí. Odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok zhoršila v nové prognóze také Česká bankovní asociace. Hrajou zde roli i nějaká česká specifika?

Čtěte také

Důvody zpomalení české ekonomiky jsou stejné jako pro celou Unii. Specifika jsou daná především tím, že jsme velmi závislí na tom, co se děje kolem nás. Máme velmi úzký ekonomický vztah k nejbližším okolním zemím, kde je situace napjatá. I když pohled na Německo ukazuje, že v oblasti deficitu a dluhu je jejich situace lepší.

Podle Richarda Hindlse může za stav věcí ale i to, že jsme pořád příliš zahledění do svých problémů. Nedíváme se, co se děje kolem nás. A to samozřejmě působí na ekonomiku a svazuje nám to ruce.

Rozhádaná Evropa

Klesající prognózy jsou ale podle ekonoma logickým důsledkem toho, co se děje dohromady. Evropa neprožívá nejšťastnější období. Hádá se mezi sebou, hádá se se svými okolními partnery. Ukazují se tak trhliny v systému jejího uspořádání, který může být překážkou lepšího individuálního rozvoje jednotlivých zemí.

Největším problémem Evropy tak dnes může být její přílišná heterogennost. Individuální rozdíly mezi jednotlivými zeměmi jsou prostě příliš velké a jednotící prvek není tak silný jako třeba ve Spojených státech, které jsou rovněž unií, uzavírá ekonom.

Další témata rozhovoru: schodek státního rozpočtu a plány příští vládní koalice v oblasti financí; 32 let od sametové revoluce; apel tuzemské byznysové elity k novému nasměrování českého hospodářství; růst cen energií.

Spustit audio

Související