Ekonom Hindls: Ceny potravin v Evropě klesají. U nás se místo toho vede zákopová válka
Spotřebitelé v České republice čelí výraznému zdražování potravin. A to i navzdory tomu, že ceny v okolních státech již několik měsíců setrvale klesají. Co je příčinou? Do jaké míry může cenotvorbu ovlivnit stát? A proč je největší záhadou cukr? Ekonom Richard Hindls v audiozáznamu ještě přiblíží, nakolik je tuzemské zemědělství a potravinářství soběstačné, vysvětlí hlavní problémy bankovního sektoru i to, na čem nejvíce profitovala společnost ČEZ.
Ceny potravin, které jsou oproti loňskému roku vyšší o 16,7 desetiny procenta, trápí většinu tuzemských domácností. Je to dáno i tím, že podíl potravin v našich výdajích je tradičně vysoký. „Z každé stokoruny vydáme zhruba 18 korun na potraviny. A to je mnohem více než v Rakousku nebo ve Francii,“ přitakává v pořadu Jak to vidí... ekonom Richard Hindls.
Kde je hlavní příčina vysokých cen, není lehké zodpovědět. „Situace je velmi nepřehledná. V celkové vertikále máme tři hlavní hráče – zemědělce a prvovýrobce, zpracovatele a dodavatele a na konci prodejce. Všichni se ohánějí velkým množstvím čísel, hledají vinu u ostatních a nechtějí vzít zodpovědnost na sebe. Připomíná mi to zákopovou válku.“
Mocné řetězce
Největší prostor pro zacházení s cenami mají ale podle Hindlse prodejní řetězce na konci, byť tvrdí, že je jejich ziskovost menší než u těch, kteří stojí uprostřed celé vertikály. „Díval jsem se na čísla a zdá se mi, že největší váha stojí na prodejcích. Mají velmi propracovanou politiku slev a marží, do kterých pořádně nikdo nevidí. A všichni víme, že máslo za 60 korun nebylo výjimkou. Pak to zase kleslo.“
„Největší záhadou je ale pro mě cukr za 40 korun. Jeho cena začala růst už na podzim roku 2021 a zejména pak v roce 2002. Bylo to ale v době, kdy se cukr zpracovává ještě ze staré řepy, ze sklizně o rok starší. Všichni argumentovali drahými obaly. Já mám ale pocit, že to nikdo nechce vzít na sebe a řetězec přetrhnout.“
Jíst se musí
Celý potravinový řetězec má proto prověřit nová meziresortní skupina Národní ekonomické rady vlády. Kabinet sází na přísnější monitoring trhu, na kontrolu cenotvorby. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly vláda nechce zavést strop cen v obchodech podobně jako na Slovensku. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky.
Čtěte také
„Nejsem si zcela jist, že by podobné komise mohly něco vyřešit. Samozřejmě řadu věcí mají ve svých rukou spotřebitelé. Hledají si cesty, putují za levnějšími potravinami. Jsou ale situace, kdy přijdete do obchodu a něco jíst musíte. Musíte si koupit pečivo, máslo, kousek masa. A toto je problematická věc. Spotřebitelé na to můžou přitlačit tím, že se vyhnou drahým nákupům anebo omezí svoji spotřebu, ale není to konečné řešení.“
Tím by podle Hindlse měla být vzájemná dohoda. „Cenotvorbu totiž nemůže dost dobře ovlivnit stát. Jeho páky a nástroje jsou velmi omezené. Zastropovat ceny jako na Slovensku nechce. Jde o soukromé, svobodné podnikání a řetězce jsou velmi mocné. Momentem, kdy ceny potravin přestanou růst, tedy zřejmě bude, až se určitá část domácností, pro které bude cenová náročnost vysoká, výrazně omezí. Ale je otázka, jestli je toto ta nejsprávnější cesta,“ uzavírá Richard Hindls.
Související
-
Ministerstvo zemědělství chce řešit vysoké ceny potravin. Vytvoří meziresortní skupinu
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula uvedl, že poprvé se skupina sejde v úterý 21. března, kdy bude mít k dispozici nejnovější data Českého statistického úřadu za únor.
-
Ilona Švihlíková: Nakupovat potraviny v Německu není normální. Proč nikdo neřeší marže řetězců?
Ceny potravin vzrostly v Česku za poslední rok několikanásobně. Je ale řešením jezdit nakupovat potraviny do zahraničí? Proč není největším problémem inflace, ale marže?
-
Ilona Švihlíková: Kam až se vyšplhají ceny potravin? Můžeme mít problém se uživit
Světové ceny potravin se v březnu vyšplhaly na další rekord. Jejich index oproti únoru podle organizace OSN pro výživu a zemědělství vzrostl o 12,7 %. Proč?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.