Eidam si v testu vedl skvěle. V obsahu bílkovin může dokonce konkurovat proteinovým tyčinkám

8. říjen 2020

Na eidam se mnohdy nahlíží jako na laciný sýr, vhodný tak akorát na vaření. Časopis dTest ale dokazuje, že takovou pověst si sýr nezaslouží.

Sýr méně výrazné chuti se začal vyrábět v Nizozemsku, konkrétně v severním Holandsku, již ve 14. století. A na svoji dobu měl jednu revoluční vlastnost.

Stejně jako u jiných zrajících sýrů u něj platí, že čím je starší, tím je tvrdší, ale nijak se nekazí. „Eidam se tedy stal báječnou zásobárnou bílkovin pro námořníky a platil za jeden z největších exportních artiklů té doby,“ říká redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Zároveň dodává, že v Čechách se eidam trochu počeštil. Holanďané ho vyrábějí ve tvaru koulí zalitých voskem, my vyrábíme spíše obdélníkové cihly. Zásadní rozdíl je ale v tučnosti. Holandský eidam má vždy 44 % tuku v sušině, u českého eidamu existuje i 30% varianta.“

Skutečně outsider?

Logo

Cílem testu časopisu dTest bylo vyzkoušet, jestli je eidam skutečně sýrem na okraji. A eidam překvapil. Všechny testované vzorky dopadly výborně.

Do testu bylo zařazeno celkem 21 balených eidamů, převážně plátkových, ale pod drobnohledem bylo i několik bločků. Vzorky sýru obsahovaly jak 30 % tuku v sušině, tak i tradičních 45 %.

V laboratoři se zkoumalo, jestli souhlasí obsah tuku v sušině, obsah sušiny a obsah soli. Součástí testu byla i ochutnávka, aby se zjistilo, jak si která kategorie vedla senzoricky. Nakonec bylo provedeno i mikrobiologické měření.

 Výsledky dTestu:

Mezi 30% eidamy si nejlépe vedl polský Zlatý sýr, který i nejlépe chutnal. Chutný byl i eidam značky Billa Clever.

Mezi 45% eidamy si nejlépe vedla značka Billa. V senzorickém testu zvítězil eidam značky Globus.

Bohatý zdroj bílkovin

V testu nebyly odhaleny žádné prohřešky. Všechny etikety obsahovaly vše, co deklarovaly. Překvapením byl vysoký obsah bílkovin, přičemž sýr s 30 % tuku v sušině měl vždycky vyšší podíl bílkovin než eidam tučnější. Směle by se tedy mohl měřit s proteinovými tyčinkami. 

Z hlediska přítomnosti bakterií a kvasinek rovněž nedošlo k žádnému provinění. Spousta vzorků byla úplně čistých. Pokud vůbec byly kvasinky nalezeny, pohybovaly se dle Jana Maryšky na desetině povolených limitů.

Spustit audio

Související