Efekt opakování je jednoduchý a účinný nástroj, který dodá vašim záhonům šmrnc

18. srpen 2022

Chystáte se založit zahradu, nebo zrekonstruovat záhon? Než se do toho pustíte, máme pro vás jednu užitečnou radu. Jedním z nejsilnějších nástrojů sadovnické tvorby je efekt opakování. Nemusíte opakovat všechno, ale když se vám to povede alespoň u několika druhů rostlin, bude to pro celkový efekt záhonu moc dobré.

„Efekt opakování je nesmírně důležitá věc, protože když se jeden dominantní prvek na zahradě opakuje několikrát, tak pozorovatel té zahrady má mnohem větší šanci si tu věc uvědomit. Takže já vždycky tvrdím, pokud je to jen trochu možné, i na menší zahradě, se vyplatí jednotlivé prvky opakovat, a to nemusí být pouze rostliny. Třeba i nějaké dekorativní prvky jako jsou květináče nebo doplňkové záležitosti ozdobného charakteru,“ vysvětluje zahradník Chlouba.

Opakovat pravidelně, či nikoli?

„Velmi záleží na tom, jak je ta zahrada sestavená. Pokud se jedná o formální zahradu a záhon má stejnou šířku po celé jeho délce, tam je hezké, když se to opakuje v pravidelných intervalech. Ovšem když je ten záhon proměnlivý, každou chvíli se rozšiřuje nebo zužuje, tam už toho není možné dosáhnout za každou cenu, ale stejně je hezké, když se ty jednotlivé prvky zopakují na začátku, uprostřed i na konci,“ říká Chlouba.

Spustit audio