Eduard Stehlík připomněl důležitost Dne válečných veteránů

15. listopad 2013

Ve společnosti vojenského historika a spisovatele jsme se ohlédli za významem Dne válečných veteránů, a také připomenuli důležitost a pohnutky současných vojáků u nás.

Den vlčích máků

Na začátku týdne jsme oslavili Den válečných veteránů, kterému je věnována stále větší pozornost. U nás tento den připomínáme od roku 2001, ovšem ve světě má tradici již od let 1920-21. Je totiž úzce spojen s posledními boji první světové války, která skončila 11. listopadu v 11 hodin a 1 minutu: „Opravdu bylo na čase, aby se o tento den začala zajímat i tuzemská média. Např. jsme si mohli všimnou, že někteří moderátoři ČT měli na klopách kvítek máku. Právě ten je symbolem válečných veteránů." E. Stehlík zmínil historii červeného, papírového symbolu, který vznikl na základě básně amerického chirurga Johna Mccrae.

Máme své padlé

Veteránů ve světě přibývá a jejich aktuální počet je prý vysoký. V současnosti mluvíme o tisícovkách mladých lidí. Jaká je motivace mužů a žen, kteří se u nás podílejí na zahraničních misích? Můžeme je zařadit do stejné skupiny jako veterány z obou světových válek? „Určitě můžeme. Nerozumím tomu, proč jsou příslušníci vojenských složek stále považováni spíše za žoldáky. Většina Čechů bere mzdu a lidé si často neuvědomují, že naši vojáci nasazují vlastní život na místech kde se bojuje, a to za honoráře, které ani zdaleka nejsou úměrné. Pokud se jich zeptáte, proč to dělají, většina odpoví, že raději budou bojovat se zlem a terorismem na jeho území, než ve svém městě nebo vesnici." E. Stehlík připomněl, že máme své zmrzačené a máme své padlé. V současné době se už prý nejedná o nasazování armádních složek pouze na mírové mise, jako tomu bylo z kraje 90. let, ale příslušníci jsou povoláváni do zbraně, aby odvedli kus tvrdé, náročné a nebezpečné práce.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru na začátku článku…

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Eduard Stehlík
Spustit audio