Eduard Stehlík: Nevíme, co přesně se v Rusku stalo

14. srpen 2019

Ve dnech smutného výročí atomového bombardování měst Hirošima a Nagasaki došlo v Rusku k explozi a následné zvýšení radiace v oblasti. Šlo o test zbraně?

„Máme tady jadernou havárii na území Ruska a nevíme, co se tam stalo,“ připomíná vojenský historik Eduard Stehlík událost, při které mělo zemřít pět ruských výzkumníků. Ruské úřady zatím nespecifikovaly, o jaký výbuch přesně šlo. Podle agentury TASS ale úroveň radiace v severoruském městě Severodvinsk vzrostla po explozi na vojenské střelnici ve čtvrtek 8. srpna až 16x.

Čtěte také

Stehlík v této souvislosti připomíná testy nejrůznějších tipů raket, které mohou být použity k nesení zbraní, v Severní Koreji. „Navíc se to všechno děje v době, kdy si připomínáme použití prvních jaderných zbraní proti Hirošimě a Nagasaki.“ Atomové bomby na japonská města dopadly 6., resp. 9. srpna 1945.

Kdo má zodpovědnost?

„Použití takhle ničivých zbraní samozřejmě ovlivnilo svět. Ty obrovské ztráty na lidských životech. Ty desítky tisíc lidí, kteří přišli o život buď v den útoku, nebo na následky ozáření a popálenin v letech následujících, ukázaly světu, že směřuje k vývoji takových zbraní, a dnes máme zbraně ještě daleko ničivější, že by mohlo dojít až k likvidaci lidstva nebo naší planety.“

Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.
Albert Einstein

„A na to bychom měli myslet. Měli bychom myslet na to, že v současném věku nejrůznějších typů technologií a nesmírně ničivých zbraní je kladen nesmírný důraz na zodpovědnost politiků, velitelů, vojáků. Abychom opravdu nesklouzli k tomu, že lidstvo jako živočišný druh nebo dokonce i naše planeta zmizí.“

Další témata rozhovoru: rok od smrti tří českých vojáků v Bagrámu; situace v Afghánistánu; situace v Hongkongu; 250 let od narození Napoleona; Jan Žižka jako největší středověký vojevůdce; nukleární válka; hackerství a kybernetická bezpečnost.

autoři: Zita Senková , Eduard Stehlík , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.