Eduard Stehlík: Lidická žena neudávala. Došlo k neodbornému vyhodnocení dokumentu

10. červen 2020

Před 78 lety byly vyhlazeny Lidice jako pomsta za atentát na Heydricha. Pietu nedávno narušil medializovaný případ údajného udavačství jedné z obyvatelek Lidic.

Historik Vojtěch Kyncl letos uveřejnil dokument, podle nějž lidická žena měla údajně nahlásit židovku, které do té doby sama poskytovala azyl. Vyvolaná mediální kauza vedla k personálním změnám ve vedení Památníku Lidic.

Obvinění Lidické ženy je zcestné

Kyncl k případu poznamenal, že „nezískáme poučení z toho, že si budeme jenom černobíle ukazovat na hrdiny a na zločince. Byla tady ještě široká škála těch, kteří museli žít mezi oběma těmito póly a my se musíme poučit z jejich životů.“

Čtěte také

Nový ředitel památníku Lidice Eduard Stehlík ale s Kynclem ostře nesouhlasí a jeho výroky považuje za „zcela zcestné a nepravdivé“. Podle něj totiž v případu údajného udavačství došlo k neodbornému vyhodnocení tendenčně vypracovaného dokumentu.

Práce s pamětníky

„Při práci s pamětníky je potřeba vcítit se vždy do člověka, který vypravuje, a znát jeho životní příběh,“ upozorňuje v pořadu Jak to vidí... Stehlík.

„Historik by měl být do té míry profesionální, že bude schopen držet si hranici toho, kde je ještě práce s pramenem a kde by se už dopouštěl fabulací, na které nemá nárok,“ myslí si. „Práce historika má v tomto směru vysoké nároky na odbornost a morální integritu.“

Čtěte také

Osud Lidických dětí

Stehlík na Dvojce mimo jiné vzpomíná, jak se o osudu Lidic poprvé dozvěděl. Ještě jako kluk četl v novinovém článku o záměru Marie Uchytilové vysochat 80 dětí v mírně nadživotní velikosti, které rukou nacistů přišly o život.

„Tehdy jsem to začal sledovat, protože jsem si říkal, že je to sochařská práce na celý život.“ Odkaz Lidic k nám podle něj promlouvá dodnes. „Tehdy si lidé uvědomili, že se nacistický režim nezastaví před vraždou jakéhokoli rozměru.“

Další témata rozhovoru: Mezinárodní dětská výstava Lidice; Trianonská smlouva a vyrovnání se Maďarů se ztrátou území.

autoři: Zita Senková , Eduard Stehlík , marz
Spustit audio

Související