Eduard Stehlík: Konečně nebudeme v NATO jen černí pasažéři!

22. únor 2017

Únorová bezpečnostní konference v Mnichově roptýlila obavy Evropy z USA. Ale taky potvrdila, že většina členských zemí NATO (včetně Česka) neplní závazek zvýšení výdajů na obranu alespoň o 2 % HDP do 10 let.

Ze všech 28 zemí NATO závazek plní pouze USA a čtyři evropské země: Polsko, Estonsko, Řecko a Velká Británie. Podle ministra obrany Martina Stropnického závazek naplníme do roku 2025. „Je to skvělá zpráva, a to nejen směrem k NATO, ale i vůči občanům ČR,“ myslí si Eduard Stehlík.

Je třeba platit

„Pokud někdo užívá pozitiva bonusu silné aliance a pokud platí jeden za všechny, všichni za jednoho, je taky třeba platit.“ Jinak bychom prý pořád byli jen černými pasažéry, kteří se vezou. „U normální a demokratické země je to nedůstojné. Teď s tím končíme,“ dodává vojenský historik.

„Hlavní ale je, že Spojené státy rozptýlily obavy Evropy. Spojenectví trvá a nikdo to nezpochybňuje,“ upozorňuje dál. Nejistotu kolem budoucnosti NATO vyvolal Donald Trump už ve své volební kampani. Tvrdil, že je to zastaralá organizace, kde všichni spoléhají jen na USA.

USA a Rusko jen straší

„Jako historik vím, že nejeden politik vypouští silná gesta. A když pak dojde na faktické kroky, vidíte daleko tradičnější řešení.“ Za pravdu mu dává i nedávný průzkum, podle kterého je s NATO spokojeno na 57 % lidí. „TVůbec nevadí, že zbytek je proti alianci. Žijeme v demokracii, kdy vás za to nikdo nepotrestá.“

Rusku se ale nelíbí plány NATO na další rozšiřování. Alianci taky obviňuje z ustrnutí ve studené válce. „Každé rozšiřování NATO je dlouhodobý proces. Není to jen o nějaké vojenské ochraně, ale i o souznění s tím, co je v západním světě normální, s demokracií a dodržováním lidských práv.“

autoři: lup , zis , Eduard Stehlík
Spustit audio