Eduard Stehlík: Kdyby Američané měli tolik hrdinů jako my, má Hollywood sto let co točit

2. září 2019

Výročí druhé světové války sebou nese i vzpomínku na první padlé československé vojáky. „Máme v našich dějinách skutečně tisíce hrdinů,“ připomíná vojenský historik. 

V neděli 1. září uplynulo 80 let od začátku druhé světová válka. Dnes je to přesně 80 let ode dne, kdy v této válce padli vůbec první českoslovenští vojáci. „Stalo se to na letišti v Deblinu v Polsku, kde byla soustředěna část československých letců,“ připomíná v pořadu Jak to vidí vojenský historik Eduard Stehlík.

Nejsme národ Švejků

Logo

„Těmi třemi prvními padlími byli dva čeští důstojníci – nadporučík pěchoty Štěpán Kurka, poručík letectva Zdeněk Rous a jeden slovenský důstojník – poručík letectva Andrej Šándor. Nadporučík Kurka byl sice důstojník pěchoty, ne letectva, ale on byl původní profesí letounový provozovatel, a proto vstoupil do polského letectva. Ale nebylo mu vůbec umožněno se do těch bojů zapojit.“

„Bezesporu nejsme jenom národ Švejků. A z mého pohledu je až neuvěřitelné, jak strašně málo víme o našich národních dějinách,“ uvažuje Stehlík. „Kdyby Američané měli tolik hrdinů jako my, má Hollywood sto let co točit. Samozřejmě otázka je, co by s tím provedl. Ale my máme v našich dějinách skutečně tisíce mimořádných osobností, tisíce hrdinů. Jenom neznáme jejich jména.“

Mladí vědí

„Musím ale říci, že rozhodně nejsem ten, který říká, že současná mladá generace je zkažená, špatná. Při mých přednáškách a při setkávání s mladými lidmi často dostávám otázky, při jejichž zodpovězení se zapotím daleko více, než když někde hovořím s lidmi svého věku,“ uzavírá ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR.

Další témata rozhovoru: výročí začátku a konce druhé světové války; 80 let od smrti prvních československých vojáků ve druhé světové válce; bombardování polského města Wieluń; výročí založení 7. mechanizované brigády; výročí Slovenského národního povstání; výročí vzniku Českého legionu.

autoři: Vladimír Kroc , Eduard Stehlík , rota
Spustit audio

Související