Eduard Parma ml. a jeho RETRO písně vydané i nevídané

4. červenec 2014

Ve středu 2. července uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu dalšího ze série svých studiových hostů. Tentokrát přijal pozvání k nočnímu hudebnímu proudění skladatel, aranžér, instrumentalista a producent Eduard Parma ml., který se s posluchači Nočního proudu podělil o nahrávky svých nejúspěšnějších písní. Zmínil se rovněž o svých velkých hudebních láskách.

Pražský rodák Eduard Parma ml. (narozen 10. ledna 1950), pochází z muzikantské rodiny. Jeho otec Eduard Parma je slavný kapelník, skladatel a trumpetista. Hudbě se úspěšně věnuje i jeho mladší bratr Jindřich, mimo jiné prakticky monopolní tvůrce repertoáru Petra Kotvalda.

Eduard absolvoval studia hry na klarinet u profesora Karla Dlouhého na pražské konzervatoři (1974), poté dlouhodobě působil ve skupině Petra Spáleného Apollobeat. Mimochodem, Petr Spálený a Miluška Voborníková byli také prvními interprety, kteří natočili jeho písničky na desky (Muzikanti z města, Není to tak dávno).

V roce 1977 založil Eduard Parma ml. vlastní orchestr, se kterým doprovázel Jiřího Korna v pěvecko-tanečním programu Zpívat jako déšť. Jiří Korn také nazpíval zřejmě nejznámější písničku Eduarma Parmy mladšího Žal se odkládá, s jejíž anglickou verzí vyzpíval Korn v roce 1978 hned čtyři hlavní ceny na mezinárodním soutěžním festivalu v irském Cavanu.

Od roku 1980 až do začátku 90. let žil Eduard Parma ml. v Londýně, kde založil prosperující nahrávací studio Soul Kitchen nazývané Sokit. V téhle "soulové kuchyni" často nahrávali především černí interpreti, včetně dnes legendárního amerického rhythmandbluesového zpěváka a skladatele Edwina Starra (1942 – 2003). Ten zde nazpíval mimo jiné jednu Parmovu melodii, kterou si opatřil textem a názvem Long Line of Lovers.

Po návratu do Prahy začátkem deváté dekády minulého století navázal Eduard Parma ml. na svou někdejší „českou“ tvorbu, otevřel si nahrávací studio a jeho melodie od té doby nazpívali mimo jiné Blondes, Josef Fousek, Jitka Molavcová, Karya, Pavel Vítek, Petr Kotvald, Rave Model, Ruchadze Band či Radmila, nemluvě o jeho vlastní formaci Parma (Disco) Band. V současné době vzniká ve studiu Eduarda Parmy kolekce novinek, které se objeví na albu Milana Drobného, kterou tento zpěvák oslaví své letošní 70. narozeniny.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio