Eddie Murphy, Nicolas Cage a Kevin Costner. Ti všichni mluví jako Zdeněk Mahdal

17. září 2016

Známý a úspěšný dabér Zdeněk Mahdal je v televizi jako doma. Diváci ho znají především díky americkým filmům. Dabuje mimo jiné komika Eddie Murphyho, drsňáka Nicolase Cage nebo ostříleného Kevina Costnera. Po střední filmové škole nastoupil Zdeněk Mahdal na brněnskou JAMU, kterou absolvoval v roce 1983.

Osm let působil v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla. Po něm nastoupil do Divadla Jiřího Wolkera a do Hudebního divadla Karlín.

Co ovlivnilo jeho rozhodnutí stát se hercem?
„Měl jsem nespočet zájmů - sportoval jsem, moderoval školní akce, bavila mě hudba… dělal jsem spoustu věcí a nic pořádně. Když jsem se rozhodoval, kam na střední školu, vybral jsem si SPŠ filmovou v Čimelicích. Už jen název mi imponoval, tak jsem to zkusil. Čimelice byla dobrá škola života. Domů bylo daleko, naučil jsem se spoléhat sám na sebe, a to se mi později moc hodilo. Při praktických cvičeních jsme se tam seznamovali s profesionální technikou - někdo musel režírovat, někdo dělal produkci, někdo stál za kamerou a někdo musel hrát. To jsem býval já. Tahle zkušenost mi pomohla v rozhodnutí studovat dál herectví. Vydal jsem se do Brna na JAMU," vysvětluje Zdeněk Mahdal.

Nebýt Pavla Trávníčka, tak jsem nikdy nedaboval.Zděnek Mahdal, herec a dabér

Má Zdeněk Mahdal nějaký vzor, někoho, kdo mu nejvíc pomohl?
„Jednou, ještě na základní škole, jsme šli na besedu o nové české pohádce Tři oříšky pro Popelku, kde zazářil Pavel Trávníček. Tenkrát jsem si poprvé uvědomil, jak musí být krásné rozdávat lidem radost. Po letech jsme se s Pavlem sešli jako kolegové. Moc mi pomohl, bez něj bych nenadaboval ani řádku. Celý život mi někdo pomáhal. Když má člověk štěstí, potká správné lidi ve správný okamžik," směje se Zdeněk Mahdal.

Jestli se dá dabing naučit? Většina herců si s ním hravě poradí. Chce to postřeh, okamžitou paměť, dril. Jen vám to divák musí věřit, a to se naučit nedá.Zděnek Mahdal, herec a dabér

A kdo jej přivedl k dabingu?
„Po premiéře Slaměného klobouku v Karlíně, kde jsem alternoval s Pavlem Trávníčkem, se mě zeptal, zda bych nechtěl dabovat. A když jsem nadšeně přikývl, odvedl mě v klubu ke stolu, kde seděly dvě dámy. „Hele, tohle je Mahy, chce dabovat, Maruno, nauč ho to," řekl jedné z nich. Byla to Marie Fronková, režisérská legenda českého dabingu. Strávil jsem ve studiích s Marií dlouhá léta za mikrofonem a máme za sebou stovky, ne-li tisíce filmů," vzpomíná Zdeněk Mahdal.

Zdeněk Mahdal

A moderovat se prý naučil na „kafíčkách", když „balil holky…"

To vše a ještě mnohem víc se dozvíte v pořadu Návštěva v sobotu 17. září 2016 po 18. hodině.

K příjemnému poslechu vás zve autorka Eva Boudová.

autor: ebo
Spustit audio