E. T. A. Hoffmann: Don Juan a další fantastické povídky

27. březen 2020

Hororově tajemné povídky německého spisovatele, jednoho z hlavních průkopníků fantasy literatury, poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Don Juan
Účinkuje: Norbert Lichý
Připravil: Libor Magdoň
Překlad: Vladimír Procházka
Režie: Petr Gábor
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2013
Slečna ze Scudéry
Účinkují: Pavel Pípal, Dagmar Pušová, Zuzana Stivínová, Pavel Soukup, Karel Hlušička, Miroslav Moravec, Bořivoj Navrátil, Zdeněk Žák a Jiří Plachý
Připravila: Luďa Marešová
Překlad: Hanuš Karlach
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1993
Zlatý kořenáč
Účinkují: Milan Neděla, Ilja Racek, Miloš Hlavica, Miroslav Doležal, Petra Špalková, Luďa Marešová a Lukáš Hlavica
Připravila: Luďa Marešová
Překlad: Erik Saudek
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1993
Příběh se ztraceným zrcadlovým obrazem
Účinkují: František Němec, Pavel Soukup, Miroslava Pleštilová, Valérie Zawadská, Vladimír Brabec, Otakar Brousek ml. a Dagmar Pušová
Připravila: Luďa Marešová
Překlad: Vladimír Procházka
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1993
Cyprianovo vyprávění
Účinkují: Stanislav Šárský, Irena Rozsypalová
Připravila: Oldřiška Vašková
Překlad: Soňa Karnecká
Režie: Věra Pražáková
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1992

Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann, tak zní celé jméno německého spisovatele (ale také skladatele, dirigenta, významného hudebního recenzenta, malíře, karikaturisty a právníka) přelomu 18. a 19. století, jež je na obálkách knih obvykle uváděn jako E. T. A. Hoffmann. Zkratku před svým jménem začal autor používat pravděpodobně roku 1813 a tvrdil, že oním „A“ (počátečním písmenem jména Amadeus) vzdává čest svému oblíbenci Mozartovi.

Hoffmannův život byl bohatý na nejrůznější odbočky. Poté, co vystudoval gymnázium ve svém rodném městě Královci (Königsbergu) v tehdejším Východním Prusku, vrhl se na studia práv na tamní univerzitě. Hned v několika městech pak pracoval jako úředník, až se usadil v oblasti dnešního Polska, odkud byl v roce 1805 vypovězen jako špión pruského krále. Odcestoval tedy do Berlína, kde se věnoval umění.

Svou literární tvorbou se řadí k pozdním romantikům. Psal romány a novely, nejúspěšnější byl však v povídkové tvorbě a dokonce bývá považován i za jednoho ze zakladatelů tajemných, fantastických povídek. Hoffmannovi osamělí hrdinové jsou konfrontování se silami, které nemohou ovlivnit. Ocitají se ve světě stínů a mžiků, jejichž logika jim nebude nikdy vysvětlena. Hororově tajemné prózy s prvky společenské kritiky inspirovaly nemálo dalších spisovatelů, patřil mezi ně i Franz Kafka.

Na vltavských rozhlasových vlnách tento týden obživnou atmosférické příběhy Don Juan, Slečna ze Scudéry, Zlatý kořenáč, Příběh se ztraceným zrcadlovým obrazem a Cyprianovo vyprávění. 

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.