Dvojka u piana – 100 let rozhlasu! Ondřej Ruml a Tereza Mašková s velkými rozhlasovými hity!

25. prosinec 2023

Oba zpěváci vystoupili živě ve speciální hudební talkshow Jiřího Holoubka z Radiocafé Vinohradská 12. Popřáli Českému rozhlasu k výročí a zazpívali největší hity, které v uplynulém století zněly v éteru. Poslechněte si v jejich podání písně Karla Gotta, Evy Pilarové, Jaroslava Ježka, Marie Rottrové, Věry Špinarové nebo Richarda Müllera.

Tereza Mašková patří ke generaci, která už víc než rádio poslouchala CD, tedy hudbu, kterou sama chtěla. Co se jí tedy vybaví, když se řekne rozhlas? „Vybaví se mi milí lidé. Moc ráda sem chodím. A budova dýchá historií. Je pravda, že chodbami někdy bloudím, když hledám WC,“ směje se zpěvačka.

„Já rozhlas začal vnímat jako malý kluk, když jsem jezdíval k babičce na vesnici, vypráví Ondřej Ruml. „Vnímal jsem pak i tranzistoráky, kdy jsem si hrál s anténou, až jsem ji ulomil a hrál si s ní pak jako s mečem. Nejdůležitější pro mě bylo, když mě Václav Kozel a jeho rozhlasový big band vzali mezi sebe a já zažil první zkušenosti se swingovou kapelou,“ vzpomíná.

Mezi hity, které k rozhlasu neodmyslitelně patří, je duet Dotýkat se hvězd Karla Gotta a Evy Pilarové (na klavír hrál Matěj Benko). „Zpívat duet s Terkou je pro mě svátek,“ říká Ondřej Ruml. „Když poslouchám její hlas, tak jihnu. Má v něm energii a pnutí.“ Svátek to je i pro Terezu Maškovou, která přiznává, že by si jednou ráda zazpívala duet s Vojtou Dykem.

Chvála je oba těší. „Já s tím ale mám problém. Někdy je chvály moc. Mám ráda chválu s kritikou,“ dodává Tereza Mašková. Ondřej Ruml přiznává, že na kritiky moc nedá. „Jde to kolem mě. Já to vnitřně cítím, jestli to bylo dobře, nebo ne,“ uzavírá.

Ve speciální Dvojce u piana zazněly vybrané písně českých a slovenských interpretů: Dotýkat se hvězd (Karel Gott a Eva Pilarová), Život je jen náhoda (Jaroslav Ježek), Jednoho dne se vrátíš (Věra Špinarová), Rozeznávám (Richard Müller), Řeka lásky (Marie Rottrová), Motýl (Jiří Jelínek a Jana Malknechtová).

autoři: Jiří Holoubek , eh

Související