Dvě výstavy Gerharda Richtera v Hamburku

16. únor 2011

Gerhard Richter je považován za nejvlivnějšího a také nejdražšího německého malíře současnosti, o kterém se říká, že nikdy neztrácí kontrolu. Retrospektivní výstavy mu uspořádala prestižní muzea po celém světě: od Berlína přes Londýn, Madrid až po Šanghaj.

Rok před jeho osmdesátinami mu připravily dárek k jubileu – rozsáhlé výstavy dvě renomované galerie hanzovní metropole. Bucerius Forum vedle hamburské radnice prezentuje velkoformátové obrazy a fotografie, které Richtera proslavily. K vidění je padesát děl světově uznávaného umělce, která pocházejí z 25 prestižních německých a mezinárodních sbírek.

Velká část výstavy se věnuje Richterovým pracím ze 60. let, kdy se rodák ze saských Drážďan v roce 1961 přestěhoval na Západ a kdy nový svět začal ztvárňovat do svých fotorealistických portrétů. Výstava umožňuje nový pohled do komplexnosti Richterova obrazového světa, v němž se potkává banalita se zlem, sny a touhy doby, osobní vzpomínky, tíživá minulost, aktuální politika i triviální a zároveň mnoho vypovídající symboly každodenního života, jako třeba sušička či falešný lustr.

Vrcholem expozice s názvem „Obrazy jedné epochy“ je cyklus „18. říjen 1977“ z muzea moderního umění v New Yorku, který připomíná traumatizující události německého podzimu, kdy řádila Frakce Rudé armády. Černo-bílé obrazy jako forma historické výpovědi rovněž vyprávějí o vztahu malíře k současnosti i minulosti. Bucerius Forum prezentuje nikoli pouze originály slavného mistra, ale především jeho uměleckou cestu a její různé etapy.

Další díla Richtera, který si vysloužil také přívlastek Picasso současnosti, jsou k vidění v hamburské galerii Kunsthalle, která se zaměřila na jeho proslulé „rozostřené“ obrazy a různé techniky – od portrétu, figurálního ztvárnění přes fotografii až po experimentální film. V duchu Richterovy estetiky „zmizení“ přidává výstava díla dalších 21 umělců z Německa i ze světa, kteří se rovněž na různé způsoby zabývají neostrostí. Obě expozice, které vzdávají hold celoživotnímu dílu Gerharda Richtera, jsou v Hamburku k vidění do poloviny května.

autor: zis
Spustit audio