Dvakrát za den si vzpomenu na Marka Twaina. Omeletky Haliny Pawlowské

9. duben 2022

Omeletky jsou dnes naplněné nejpodivnějšími informacemi. Halinu Pawlowskou totiž inspirovala knížka s názvem Kdo ví, která je plná fascinujících událostí a jevů. Třeba o blondýnkách nebo bytě v Eiffelově věži. V Omeletkách uslyšíte i povídku Homonyma od Elišky Kubíková. A Halina Pawlowská prozradí recept na krůtí roládu se salsicciou.

Určitě znáte knížku Dobrodružství Toma Sawyera. Ale zřejmě nevíte, že právě Mark Twain vymyslel sponu do podprsenky, do pásku a do kalhot. Tehdy ještě používal své rodné jméno Samuel Clemens, na které mu byl přiznán patent. Možná vás to neomráčilo tak jako mě, ale já si na Marka Twaina vzpomenu při oblékání minimálně dvakrát denně.

Nejvíc mužů oslovilo blondýnku

Určitě víte, že Charles Darwin sepsal pojednání O původu druhů. Za deset let se však vrhl na studii, zda může barva vlasů u žen ovlivnit jejich šanci na výběr partnera. Nakonec svou studii neuzavřel, protože měl prý málo faktických důkazů.

Barvu vlasů prý určuje jediné písmenko z víc jak tří miliard v kódu DNA. Zaujal mne test, který sama na sobě vyzkoušela jedna německá vědkyně. Chodila do stejného baru v jiných parukách a došla k závěru, že když byla blond, tak ji celkem oslovilo 124 mužů, jako bruneta dostala 84 nabídek, jako černovláska 82, a když si nasadila rezavou paruku, pozvalo ji na rande jen 29 mužů.

Slavný Eiffel si vybudoval byt ve věži

Slavný architekt Eiffel, autor Eiffelovy věže, si v ní postavil byt. Byl 270 metrů nad zemí a shlížel ze svého bytu s perskými koberci a spoustou knih na celé velkoměsto. Později si v prvním patře vybudoval další byt, který si mohli pronajmout movití klienti. Pak z toho nějak sešlo, i když ten byt tam stále je.

Taky jsem se dočetla, že z jídla prý nejvíc štěstí přináší kaviár, protože symbolizuje čerstvost a plodnost. A taky už vím, že žádný papoušek neumí mluvit, že jen imituje hlas a slova. Jeden papoušek Ara proslul tím, že se dožil 38 let a jeho poslední slova byla: Miláčku jdu pryč, ale nezapomeň, že tě miluju!

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.