Dvacet německých prominentů píše o papeži

14. duben 2012

U příležitosti nacházejících 85. narozenin papeže Benedikta XVI., které oslaví v pondělí 16. dubna, mu v jeho rodném Německu připravili speciální dárek. Dvacet známých osobností z církve, politiky, kultury, sportu i hospodářství v nové knize vypráví o svých setkáních se Svatým otcem i o tom, jak vnímají jeho působení.

Co všechno kritičtí Němci „svému“ rodákovi nevyčítají. Že dostatečně nepodporuje ekumenickou debatu, málo pozornosti věnuje problémům uvnitř církve a že lpí na konzervativních pozicích.

Na ty, kteří ale Svatého otce osobně potkají a hovoří s ním, jeho osobnost hluboce zapůsobí. Právě tyto výjimečné okamžiky líčí knižní novinka „Benedikt XVI. – Prominenti o papeži“, která se zrodila z iniciativy ředitelky nakladatelství „Media Maria“ paní Gisely Geirhosová.

„Myšlenka zdůraznit lidské, ale i intelektuální a teologické kvality se zrodila loni v létě během oficiální návštěvy papeže v Německu. Několik poslanců parlamentu bojkotovalo jeho projev v Bundestagu, což pozornost médií, v Německu spíše levicově orientovaných, přitáhlo více, než poselství cesty. Rozhodla jsem se proto představit papeže v pozitivním světle, takového, jakým doopravdy je.“

Říká Gisela Geirhosová, která ke spolupráci přizvala osobního tajemníka Svatého otce Mons. Georga Gänsweina.

Německé vydání knihy „Benedikt XVI. – Prominenti o papeži“

Vydat knihu k letošnímu jubileu vyžadovalo mimořádné úsilí. Paní Geirhosová nejdříve zjišťovala, kdo by z významných německých osobností měl zájem přispět do knihy nekritizujícím pohledem. U většiny oslovených, zejména žen, ale narazila na odmítnutí, proto intenzivně hledala dál. Povedlo se, o čem svědčí 192 stran textu a 20 fotografií.

Knihu jako dárek k 85. narozeninám Benedikta XVI. předala Gisela Geirhosová oslavenci osobně na Velikonoční pondělí v jeho letní rezidenci Castell Gandolfo.

„Papež měl z dárku velkou radost a velmi jej potěšila a mile překvapila také rozmanitost autorů. Kromě papežova osobního sekretáře preláta Gänsweina líčí své názory i osobní dojmy například mnichovský kardinál Reinhard Marx, který Benedikta XVI. charakterizuje jako velkého, zbožného teologa se smyslem pro humor. Jeho vnitřní sílu, důstojnost a srdečnost velebí fotbalový ‚císař‘ Franz Beckenbauer, který fotografii ze setkání s papežem nosí sebou i na cesty po světě. Z obdivu k papeži se vyznává i dlouholetý bavorský premiér Stoiber, dvojnásobná zlatá olympionička ve sjezdovém lyžování Maria Höfl-Rieschová nebo bavorský politik Peter Gauweiler, kterého dojímá hluboké propojení Josefa Ratzingera s rodným Bavorskem.“

autor: zis
Spustit audio