Durban

5. září 2001

Předpoklad, že konferenci OSN proti rasismu využijí delegace z arabských zemí k útokům proti Izraeli, se naplnil. Palestinci a jejich spojenci se snaží, aby byl Izrael označen za rasistickou zemi a do karet jim hraje víkendová deklarace Fóra nevládních organizací, ve které je Izrael odsouzen za systematické páchání rasových zločinů, včetně válečných zločinů, genocidy a etnických čistek.

Konflikt na Blízkém východě konference o rasismu určitě nevyřeší, a to ani v případě, že by odsoudila palestinský antisemitismus, včetně rasově motivovaných sebevražedných atentátů v izraelských pizzeriích, diskotékách a tržnicích. Cestou, jak čelit rasismu a xenofobii, by bylo povznést se nad spleť historických příčin a důsledků, ve které si viník s obětí několikrát vyměnili role, a hovořit o tomto jevu obecně. Říci, že nesnášenlivost k lidem jiné pleti, národnosti či víry je ve všech případech zlem. Na takové formulaci se ovšem sotva mohou shodnout delegáti, kteří jsou k lidem jiné pleti, národnosti či víry nesnášenliví. Rezoluci proti rasismu zkrátka nelze očekávat od rasistů.

To zřejmě vedlo delegace USA a Izraele k tomu, že včera z konference odešly. Zajímavější je otázka, proč ostatní zůstávají. Náš ministr zahraničí uvedl, že konference je teprve v polovině, a nevidí tedy důvod ji opustit. Jan Kavan také nesdílí názor Američanů, že na konferenci převládá "jazyk lynčujícího davu". Jednání o závěrečné rezoluci prý pokračuje a naše delegace je připravena podpořit kompromisní návrh. "Politika je především věcí kompromisů," řekl náš ministr. Má samozřejmě pravdu. Politika, jak ji můžeme denně sledovat, je skutečně zřídka věcí zásad. Právě proto jsou také konference OSN k ničemu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.