Dům u vycházejícího slunce proslavil po celém světě zpěváka Erica Burdona a kapelu The Animals

16. květen 2021

The Animals nebyli zcela jistě tak fotogenickou kapelou jako Beatles nebo Rolling Stones. Navíc jim chybělo silnější vlastní autorské zázemí. Přesto na sebe strhli na pár let pozornost.

Podařilo se jim to díky přímočarosti a zemitosti, zdůrazňované unikátním varhanním zvukem a  expresivním vokálním projevem Erica Burdona, který se na podiu málokdy usmál a působil až mysteriózně.

Eric Victor Burdon se narodil uprostřed druhé světové války v květnu 1941, tedy právě před osmdesáti roky, v převážně dělnickém městě Newcastle upon Tyne. Za své druhé jméno vděčí Victor kampani městské rady, která poskytla mladým matkám 25 liber, pokud daly svým novorozencům vlastenecká jména. „Victor“ lze přeložit jako „vítěz“. Ne vždy však šel Eric Burdon v životě vítěznou cestou.

Vystoupení burácivého Louise Armstronga v televizi bylo pro malého Erica zjevením a jazz je dodnes jednou z jeho vášní. „Byl jsem blázen do hudby. Někdo v místním jazzovém klubu mi dal do ruky mikrofon a bylo mi dovoleno zpívat píseň. Brzy večer přibyly dvě písničky. A zakrátko se stalo, že jsem zůstal už půl hodiny na pódiu.“

The Animals, tedy Zvířata

Animals vznikli někdy v roce 1962 de facto na základech comba klávesisty Alana Price a tvořili je v původní sestavě vedle něj a zpěváka Erica Burdona kytarista Hilton Valentine, baskytarista „Chas“ Chandler a bubeník John Steel.

Dříve byl název Animals, tedy Zvířata, vysvětlován podle velmi divokých vystoupení kapely především v klubu A-Go-Go v Newcastlu. Eric Burdon v pozdějších rozhovorech líčil, že se jednalo o přezdívku vůdce party, jejímž byl členem – tedy Animal Hog. Ale těch verzí původu názvu je ještě více. 

Popularita Animals především doma v Newcastlu velmi rychle rostla a od začátku byla jejich muzika v těsném spojení s Amerikou a tamními písničkami a zejména bluesovými vzory. Prvním hitem byla v roce 1964 písnička amerických autorů Baby Let Me Take You Home, Zlato, dovol mi, abych tě vzal domů.

The House Of the Rising Sun

Tou rozhodující písničkou, kterou se Animals proslavili po celém světě, byl The House Of the Rising Sun, Dům u vycházející slunce. Jde o velmi starou americkou baladu, která byla poprvé na desku nahrána v roce 1933 a pak se stala jakýmsi folkovým standardem, který v různě pozměněných podobách zpívali Woody Guthrie, Weavers, Joan Baez nebo Bob Dylan. Ale podle slov Erica Burdona, Animals ji snad poprvé slyšeli v Newcastlu od tamního folkového zpěváka Johnnyho Handlea.

Na koncertech Animals písnička Dům u vycházejícího slunce, sdělující z pozice muže cosi naléhavého o svém neradostném životě v New Orleans, měla prý obrovský úspěch, a tak se producent Mickie Most nakonec nechal přesvědčit a souhlasil s vydáním na singlu v roce 1964.

Úspěch a hit to byl mimořádný. A dodnes tato nahrávka neztratila nic ze své působivosti a uhrančivosti. V Čechách jako první Dům u vycházející slunce natočil na desku s textem Zdeňka Borovce Jaromír Mayer.

Čtěte také

Pak doznala s těmi slovy různých žánrových úprav od countryových přes folkové až k rockovému podání Petra Koláře. Ale je zajímavé a docela kuriózní, že ji později Zdeněk Borovec ještě jednou a jinak otextoval pod názvem Dům u bílých bran. A i když Gottova barva hlasu a výraz jsou pojetí Erica Burdona vzdáleny, tato nahrávka s orchestrem Ladislava Štaidla z roku 1976  zaujme zvláště tím, že na foukací harmoniku hrál Petr Kalandra.

V druhé půlce 60. let se Eric Burdon se svými novými Animals přesunul do Ameriky a věnoval se spíše psychedelickému hippie rocku. V Kalifornii dodnes žije, ovšem do Anglie a Evropy se zpěvák, který má za sebou nejenom slávu, ale i různá životní peklíčka, často vrací. A koncertoval i v Čechách, jeho vystoupení před šestnácti roky v pražském Lucerna Music Baru bylo zvláště pro pamětníky zážitkem. 

Pokud jde o původní Animals, tak basista Chas Chandler zemřel už před pětadvaceti. Letos v lednu se uzavřel život kytaristy Hiltona Valentina. A bubeník John Steel vede druhou nástupnickou kapelu Animals, která například zahrála před třemi roky v Brně.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související