Duchovní profil Baracka Obamy

4. duben 2009

Zprávou číslo jedna je v těchto dnech pochopitelně návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Jeho první evropská cesta je pozorně sledována především kvůli otázce, jak se bude měnit americká zahraniční politika. V současnosti se navíc hledá účinný recept na globální ekonomickou krizi. My se teď ale zaměříme na něco jiného - na duchovní profil Baracka Obamy.

Každý americký prezident byl zatím vždy křesťan. Není to pravidlo stanovené ústavou, ani žádný nepsaný zákon. Je to proto, že Američané chtějí, aby jejich zemi vedly morálně silné osobnosti - a za jeden z testů etických kvalit považují otázku: v co vlastně věří? Jakkoliv to pro nás může znít podivně, Američané chtějí prezidenta, kterého by mohli dávat svým dětem za vzor. A k tomu patří jeho víra.

I Barack Obama je tedy křesťan, ale jeho duchovní cesta nebyla jednoduchá. Před volbami se k tomu poměrně často vyjadřoval (i když jeho slova byla později stále opatrnější). Píše o tom také v knize "Smělost naděje", která ho vynesla na výsluní americké politiky. Jeho otec pocházel, jak známo, z Keni a byl vychován jako muslim - přesvědčením byl ale ateista. Obamův nevlastní otec pak vnímal náboženství jako záležitost bez většího praktického užitku. K osobní víře v Krista se tedy Barack Obama dopracoval sám, v dospělém věku. Duchovní "obrácení" prožil v černošské církvi v Chicagu.

Pokřtil ho známý - a velice výstřední - kazatel Jeremiah Wright, který vedl jednu z tamních megacírkví a ovlivnil řadu slavných osobností. Během kampaně se ale smutně proslavil ohnivými výroky na adresu bělochů a Ameriky - nejznámější byla parafráze známého "Bůh žehnej Ameriku" - neboť prohlásil: "Bůh proklej Ameriku". Obama se pak opakovaně od svého pastora distancoval, jeho slova označil za "pobuřující" a "smutná" a před rokem dokonce vystoupil z jeho megacírkve.

Obamovo střední jméno je Hussein. Kvůli tomu považovalo mnoho lidí jeho šance na zvolení do Bílého domu za nulové. Existovala dokonce antikampaň, tvrdící, že Obama je formálně muslim, protože podle islámu patří k tomuto náboženství každý, kdo má muslimské rodiče. Cílem bylo samozřejmě varování, že muslim ovládne Bílý dům. Američané nic takového ale neposlouchali a Obama vyhrál.

Takže dodejme, že jeho politické postoje jsou liberální a jeho víra je upřímná. K jakým krokům ho to povede v praktické politice, na to si musíme počkat. Sympatická snaha spojit protiklady mu ale asi nevydrží věčně.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu