Důchod je příležitost pořád se něčemu učit, říká Zdenka Kymlová

Povídání Věry Hotařové s instruktorkou zdravotní tělesné výchovy Zdenkou Kymlovou.

30.01.2023

NAPLNO s Věrou Hotařovou. To je nový cyklus rozhovorů s lidmi, kteří si dokáží užívat života i ve zralém věku. Kde berou sílu, chuť, proč to dělají a co jim to přináší? O tom debatuje Věra Hotařová se svými hosty na vlnách Českého rozhlasu Zlín každé poslední pondělí v měsíci.

Zdenka Kymlová je bývalá chemička, pedagožka volnočasových aktivit, ale hlavně dlouholetá instruktorka zdravotní tělesné výchovy, předsedkyně Spolku Parkinson Zlínsko nebo vedoucí krajské komise pro zdravotní tělesnou výchovu. Za svoji práci získala dokonce několik ocenění, mimo jiné i od Českého olympijského výboru.

Zdenka nebyla vždy aktivní sportovkyní. O oblast zdravotní tělesné výchovy se zajímala vždy, ale naplno se jí začala věnovat až jako invalidní důchodkyně.

Dnes vede nejen kurzy cvičení pro seniory, do kterých chodí i lidé nad 90 let, a pořádá semináře zdravotní tělesné výchovy, ale je také předsedkyní Spolku Parkinson Zlínsko, organizuje pobyty a výlety. 

O období důchodu tvrdí, že je to příležitost pořád se něčemu učit: „Nejsem schopna pochopit lidi, kteří řeknou: Teď už jsem v důchodu, nemusím dělat nic. Prostě uvařím, uklidím, sedím u televize. To si neumím opravdu představit.“ Její slova potvrzuje i fakt, že Zdenka chodila i na univerzitu třetího věku a sama funguje v oblasti zdravotní tělesné výchovy jako lektor, takže vzdělává nejen sebe, ale i ostatní.

Nechte se „nakazit“ životní energií Zdenky Kymlové v záznamu rozhovoru v další části pořadu Naplno s Věrou Hotařovou.

Spustit audio

Související