Dub z Višňové zachránil životy

27. únor 2014

Strom je rostlina, která má k lidem nejblíž. Je třeba ho chránit. Dnes jsme schopni strom, který roste 80 let, pokácet během deseti minut, říká Marie Hrušková. Už její jméno ukazuje, že má ke stromům blízko.

Památné stromy jsou rozeseté po celém Česku. Marie Hrušková, původně profesorka češtiny, sbírala podklady k památným stromům už od 60. let. Přivedl ji k tomu kolega, který stromy kreslil, a potřeboval texty pověstí.

Marie Hrušková má ze stromů i doktorát. Téma její práce znělo Památné stromy v literatuře a lidové slovesnosti. Má ráda buky i kvetoucí lípy. Když jezdí z Dobříše do Prahy, odkládá knihu a kochá se místní krajinou.

Například alej nedaleko Mníšku pod Brdy si zahrála v seriálu Cirkus Humberto. A v nedaleké Čapkově Strži stála jabloň, která zahynula teprve před třemi lety. Čapek říkával: Ona je taková křivá, ale je živá, tak ji tu musíme nechat.

Marie Hrušková a Daniela Brůhová


Dub ochránce kandiduje na Evropský strom roku

Už druhým rokem je vyhlašována anketa Evropský strom roku. Za Česko kandiduje dub z Višňové. Tu postihla v roce 2010 katastrofální povodeň. Naplaveninám se do cesty postavil právě mohutný dub. Zachránil život manželskému páru se psem, který přežil na střeše jednoho z domů. Dub odolal a místní ho pojmenovali Dub ochránce.

Čtěte také

Ohlas vzbudil i televizní seriál Paměť stromů. Jejich příběhy teď ožívají i v knize, na které se Marie Hrušková podílela. A to není vše. Chystá pohádky s ilustracemi Báry Srncové. S pověstmi o stromech chce přijít i k divákům a posluchačům. Scénáře jsou připravené a hledají se sponzoři.


Stromy do silnice neskáčou

Mnozí řidiči kritizují aleje stromů u silnice. „Už jste viděla, že strom hupsne do silnice před auto, aby ho zničil? Když někdo něco neumí, tak si za ten volant nemá sednout,“ namítá Marie Hrušková. Navíc u rychlostních silnic ani dálnic stromy nejsou. A stromy při okreskách? „Nemůžeme si přece vykácet to, co je typické pro naši krajinu,“ dodává.

Čtěte také

Často se také řeší otázka, zda staré aleje vykácet a vysadit nové, nebo s nimi nic nedělat a nechat je zaniknout. To je věčná pře. Ke každé aleji ale je třeba přistupovat zvlášť. Právě aleje dělají atmosféru místa a růst musí deset až dvacet let, říká Marie Hrušková, která stromy často i pohladí a poděkuje jim za to, že jí dělají radost.

Mnohem více o stromech se dozvíte ze záznamu v našem iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.