dTest: V cizině jsou potraviny kvalitnější. Ty naše nám ale víc chutnají

7. červenec 2016

Spotřebitelská organizace testovala složení 23 různých typů výrobků uváděné na etiketách. A to včetně ochutnávky skupinou dobrovolníků. Šlo ale o výrobky, které obchodní řetězce prodávají ve všech zemích pod vlastní značkou.

Už od roku 2011 se ví, že výrobce na různých trzích sahá k jiné kvalitě stejného výrobku. S první studií přišla Asociace spotřebitelů Slovenska. Srovnávala zboží z několika východních států (z Bulharska, Rumunska, Maďarska, ze Slovenska a z ČR) se zbožím prodávaným v Německu a Rakousku.

„Naše“ šunka a párky nám fakt víc chutnají

„Studie ukázala, že někteří výrobci rozlišují zboží pro východní a západní trhy,“ říká Jan Maryška, právník dTestu. „Masné výrobky prodávané v ČR, mají méně masa než ty v Německu a Rakousku. Když jsme ale párky a šunku nechali ochutnat českými dobrovolníky, paradoxně jim víc chutnaly ty z ČR.“

Ukázkovým příkladem byla ochutnávka toustové šunky Clever (Billa). Rakouská měla 91 % masa, ta česká o 20 % méně. „Většina dobrovolníků vyhodnotila českou jako lepší, protože jsou na ni prostě zvyklí. Růžová rakouská šunka jim prostě připadala až podezřele krásná.“

Majonéza a chléb? Stejné výsledky

Podobně dTest srovnával třeba majonézu Clever. Rakouská měla 25% obsah tuku, česká byla o polovinu tučnější. Dobrovolníci tu rakouskou označili za zcela nejedlou... Velké rozdíly jsou taky ve složení celozrnného chleba. Německo deklaruje 59 % celozrnné mouky, ČR pouze 19 %.

majonéza, pomazánka, veka, chléb, jídlo

„Rozdíly vynikly i při senzorické ochutnávce, kdy byly německé chleby (máslové i celozrnné) vláčnější.“ Potraviny se zkrátka liší. Podle Evropského parlamentu ale výrobci nemají povinnost vyrábět v EU zboží stejné značky ve stejné kvalitě. Musí být jen pravdivě označené, což podle dTestu jsou.

Příklad výrobků, které musí splňovat celoevropské normy:
  • čokoláda
  • džem
  • med
Národní normy složení výrobku najdete:
  • u mléčných výrobků (jogurt, ochucený tvaroh)
  • u masných výrobků

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio