dTEST: Tavené sýry jsou vlastně konzervy
Jak dopadly výsledky testů tavených sýrů se dozvíme v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Buggy, buggy s Věrou Špinarovou jsme se protančili do další hodiny dopoledního vysílání Dvojky Českého rozhlasu. Myslím, že už jste zaznamenali dnešního hosta, který přijde za hodinku, bude jím herec, režisér, dramatik a také moderátor sobotních cen Thalie Antonín Procházka. Ale naproti mně teď sedí jiný muž, je to Václav Beneš z časopisu dTest a my budeme mluvit o testu tavených sýrů. Panu Benešovi teď zrovna zazvonil telefon, je vidět, že je v jednom kole, hlavně slyšet, milí posluchači. Takže poprosím vypnout telefon, doufám, že se podařilo a zdravíme, pane Beneši, vítáme, dobrý den.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezké dopoledne, už jsem vypnutý.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Skvělé. Pane Beneši, test tavených sýrů, já mám pocit, že tak trošičku nepředchází dobrá pověst tavené sýry. Jak jste šli na to testování a co jste zjistili?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Je to tak, tavené sýry mají pověst sekané mlékárenského průmyslu. Ta představa toho, že do toho taveného sýra se nasype cokoliv, co se taví, je skutečně lákavá. My úplně nedokážeme říci, že bychom byli schopni vyvrátit tu pověst sekané, protože do těch tavených sýrů se pochopitelně dává to, co už se jinak zužitkovat nedá, tedy jak test potvrdil především z hlediska toho jak velké jsou to kousky sýra, nikoliv z hlediska kvality té suroviny, která se z toho dává. Mlékárenský průmysl si také vyrábí sýry, které jsou určeny vyloženě jenom k tomu, aby se tavily. Ovšem k té kontroverzní pověsti se váže i kontroverzní pověst tavicích solí, soli vůbec. Takže tavený sýr v těch běžných představách je něco, co skutečně není dobré dávat třeba dětem a podobně. My jsme tu pověst tak trošku na základě toho, co jsme zjistili, museli poupravit. Není to zdaleka tak strašné, jak se říká. Obsah těch solí byl hluboko pod limity, byl poměrně nízký v některých případech a ukázalo se, že některé sýry mohou být i poměrně výživné. Mají vysoký obsah bílkovin, relativně vysoký obsah vápníku a je to vhodná potravina, kterou například pro děti na cesty, vzhledem k tomu, že je sterilní a je to de facto konzerva, tak má určitě své využití, byť samozřejmě je třeba neporovnávat je s těmi čerstvými sýry, protože je to zkrátka úplně jiná kategorie.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Platí to, co se říká, že sníme nejvíce tavených sýrů na světě?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
To je další pověst, která předchází tavené sýry. Není tomu tak, respektive nám se podařilo najít zcela jiná data z oficiálních zdrojů. U nás se podle dostupných údajů sní 2,1 kilogramu taveného sýra na rok, ovšem mnohem více toho sýra sní Američané a nebo některé evropské národy. Takže rozhodně to není tak, že by u nás ta spotřeba nějakým způsobem byla extrémně vyšší o proti jakémukoliv srovnatelnému okolí. Sníme jich zkrátka přibližně tolik, co ostatní národy západního světa.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, můžete se k nám připojit, mluvíme o tavených sýrech, jejakaje@rozhlas.cz nebo můžete poslat SMSku R2 JEJAKAJE a text na 9077704. No a notoricky známá čísla připomenu 221552525 nebo 221552424. S Václavem Benešem z dTestu mluvíme o tavených sýrech.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Obě čísla 221552525 i 2424 na konci na Dvojku Českého rozhlasu jsou obě obsazená, s panem Václavem Benešem z dTestu mluvíme o tavených sýrech, a ty vám zřejmě velmi leží na srdci i na jazyku. Dobrý den, pěkně vítám ve vysílání, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den, u telefonu je Chmelařová. Prosím vás, já jsem se někde dočetla, že ten tavený sýr po požití udělá ve střevě takovej jako povlak a že to prostě není zdravý, že mnohem zdravější jsou tvrdý sýry, tak jsem je vlastně před několika lety úplně přestala jíst, přesto že jsem je mívávala docela ráda. A tak bych se chtěla teda zeptat, jak to je?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to je, ano.
osoba
--------------------
A kolik jako, jestli když člověk sní jednou za měsíc kostičku tavenýho sýra, jestli je to nějak výrazně škodlivý nebo něco podobnýho. Děkuju vám.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, my děkujeme za tenhle dotaz. Určitě, ano, ano, na shledanou. A zeptáme se i dalšího posluchače, respektive posluchačky, která čeká na telefonu, dobrý den.
osoba
--------------------
Ano, dobrý den, já bych byla ráda, kdybyste mě mohla odpovědět tři otázky. Něco z toho řekla ta dáma přede mnou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.
osoba
--------------------
Další je, prosím vás pěkně, Eidam 30 % tavené sušiny, je sýr přírodní, polotvrdý, obsah sušiny 50 %. Teď tady čtu, protože jsem si to koupila.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A to je ale tvrdý sýr, no ale my mluvíme o měkkých sýrech, tavených dneska. Ale to nevadí, povídejte.
osoba
--------------------
Tohle to je ale, prosím vás pěkně, složení mléko, jedlá sůl, počkejte, co to všechno v tom je, jde mi o jednu věc, proč, když to koupím 12.3.2013 musí se to spotřebovat do 19.3.2013 což je dnes.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili proč je tak krátká jaksi expirace. Ano, díky. A mluvila jste o třech otázkách, to je všechno?
osoba
--------------------
Potom je to země původu Německo a zabalila to Billa společnost s ručením omezeným.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, dobře.
osoba
--------------------
A skladovat od 4 stupňů Celsia do 8 stupňů Celsia. Mně by zajímalo, proč to má tak krátkou trvanlivost.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, děkujeme, děkujeme, na shledanou, na slyšenou. Pane Beneši, čili, proč má ten tvrdý Eidam tak krátkou lhůtu trvanlivosti?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Podle toho, co nám paní posluchačka vylíčila, se jedná o sýr, který byl naporcovaný a zabalený zvlášť, to znamená, že na rozdíl od těch potravin, které se prodávají v tom hermeticky uzavřeném obalu, které jsou zpravidla v dusíkové atmosféře, tak tam samozřejmě došlo řekněme k přerušení toho řetězce, takže ten sýr byl na vzduchu, někdo v té Bille musel tedy rozbalit to velkobalení, nakrájet to, což už znamená, že tam vzniká nějaké riziko kontaminace, a proto ten prodejce tam má poměrně krátkou dobu tak, aby zajistil, že ještě na konci té doby ten sýr bude bez problémů. Já bych spíš k tomu přistupoval obráceně. Ono u těch potravin je spíš podezřelá velmi dlouhá trvanlivost, protože když si vezmete na pomoc selský rozum, tak potraviny, zejména potraviny, které nějakým způsobem jsou nebo mohou být živé jako sýr, tak skutečně nemají v povaze vydržet měsíce a měsíce a ve chvíli, kdy vydrží, tak je to podezřelé. To je právě, souvisí to s tím taveným sýrem, protože tavený sýr je konzerva, takže ten oprávněně vydrží déle než čerstvé sýry, což patří k jeho výhodám, ale zase není skutečně čerstvý.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dámu, která má obavy z povlaku ve střevech, si ještě necháme v reservě, teď vezmeme další telefonát. Dobrý den.
osoba
--------------------
To jsem já už?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den. Já jsem jenom chtěla říct na obranu všech těch nesmyslných připomínek, co ti lidi mají, že když to strčí do lednice, když to přinesou, aby to každej slyšel, nenechaj to nikde na sluníčku, takže žádnej sýr se nekazí. To málokdo ví, že ty sýry je třeba, když je člověk přinese, jsou dobře skladovaný v obchodě, takže je mají taky dát do lednice a nenechat nikde válet.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě pan Beneš kýve, potvrzuje vám. Děkujeme vám za tuhle připomínku.
osoba
--------------------
Samozřejmě, a to si málo ti staří lidé uvědomí, že je třeba s těma potravinama trochu lepší zacházet. Mně je 84 let a furt na to myslím.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Správně na to myslíte.
osoba
--------------------
Lidi nekontrolujou prostě nic, nic je nezajímá. To dělají všechno ti staří lidi, kteří musí všechno koupit.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme za tuhle připomínku, mějte se hezky.
osoba
--------------------
Aby si to ti staří lidi uvědomili, že mají trošičku také ještě myslet.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, děkujeme mockrát. Možná bychom mohli jaksi vyvrátit tu fámu o tom povlaku ve střevech.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Není to skutečně tak. Když se podíváte na to, co je tavený sýr, tak je to skutečně sýr, máslo, smetana, případně nějaké další látky. Nic z toho není a ani ten mix není takové povahy, aby vám ve střevech udělal nějaký povlak. Jediné, co na tom taveném sýru je trošku kontroverzní, jsou právě ty tavící soli. Tam záleží na tom kolik jich obsahuje, problém s nimi je, že obsahují fosfor a nějakým způsobem omezují vstřebávání vápníku. Takže ten problém je spíše v tom, že ty tavicí soli činí část těch nutričně hodnotných látek nevyužitelných nebo hůře využitelných. Ale nějaký zdravotní problém ve chvíli, kdy ten sýr je v pořádku, v neporušeném obalu a v případě taveného sýra platí to, že ani nemusí být nutně v ledničce, tak bych rozhodně se nějaké konzumace nebál.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, slyšíme vás.
osoba
--------------------
Ano. Já bych chtěla spíš uvést takový příklad, a sice já jsem byla nucená jít na 5 dnů do vinohradské nemocnice a tam jsem jako než jsem ulehla, tak se mě ptal někdo tam, zdali bych chtěla normální stravu, tak jsem říkala, ze strachu už, jak to vím, tak jsem říkala: "Ne, prosím vás, aspoň buď vegetariánskou a nebo nějakou hodně jako levnou," nemyslím finančně, ale jinak kvalitní. No, samozřejmě to nebylo bráno tak, takže já jsem první den k snídani, a to se právě týká toho, aby si to pán, který nám odpovídá, aby se k tomu nějak postavil, tak mně dali k snídani kakao s taveným sýrem. Já, protože zásadně vůbec nejím a nekupuju tavené sýry, tak prosím vás samozřejmě jsem to vůbec, nechala jsem to na tácku.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžu vás poprosit jenom ten dotaz, protože čekají další posluchači. Děkuju.
osoba
--------------------
No, jistě, takže co na to říkáte?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jako, že tavený sýr vám dají v nemocnici?
osoba
--------------------
No tavený sýr a navíc ráno s kakaem, kombinace.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
S kakaem. Ano, ano, děkuju, tak, děkuju. Pan Václav Beneš tedy není odborník přes dietu, nicméně poprosím o odpověď.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Samozřejmě je to otázka té konkrétní nemocnice a té dietní sestry, která to vybírá. Ale jak už jsme říkal, ten náš test neodhalil nějaké zásadní problémy z nadbytku nebo nedostatku některých výživových látek v tom sýru.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili proč ne v nemocnici.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Čili proč ne, pochopitelně stejné množství klasického sýra by zřejmě bylo dražší.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jsem těžký bezlepkář, slyšela jsem, že se v tavených sýrech nachází lepek. Je to pravda?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Přemýšlím v čem všem může být lepek. Jak jste správně řekla, nejsem odborníkem na výživu. Do některých, nevím, jestli je lepek přirozeně v sýru, to musím přiznat, že nevím. Do některých se dává škrob, který zřejmě může být zdrojem lepku. Takže doporučuji číst složení, skutečně i to, že je to tavený sýr, nezaručuje, že tam nebude něco v čem by potenciálně lepek být nemohl.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, vy jste také říkal, že některé sýry jsou takové, že se jenom tváří jako sýry.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, je to poměrně značná část trhu, je skutečně třeba vždycky to otočit ten výrobek a hledat slovo sýr, protože výrobci to dělají tak, že mají jednu řadu, která má na sobě populární obrázek, na který míří reklama a nebo má nějakou tradici a potom na tom výrobku naleznete slova typu jemný tavený nebo dokonce mléčný tavený výrobek a podobně, jsou to ty typické hrátky, a pak zjistíte, že tam sýra třeba i něco je, ale velmi málo a je to dohnané rostlinným tukem, případně dalšími záležitostmi. Takže skutečně tavený sýr je to, na čem je napsáno sýr. A jak už jsem říkal, tavený sýr je principiálně sýr, máslo, smetana, ovšem může tam být i škrob, mohou tam být různé přídavné látky. Takže úplně nejjednodušší je případně vzít si lupu, bohužel, zkoumat ty obaly a zkoumat složení, abyste věděli, co si kupujete.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A poslední telefonát, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, to jsem už já?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy.
osoba
--------------------
Mám tu sýr tavený z tý lepší dražší kategorie. A je tady obsah karagenan a modifikovaný kukuřičný škrob, což nevím, co to je modifikovaný a karagenan a mimo jiný je tady E331, což je látka méně vhodná a pak jsou tady látky působící nepříznivě, a to je E450, 452, 339, že tam je prostě ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Že tam jsou ta Ečka, ano, ano.
osoba
--------------------
Děkuju, čekám odpověď.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, tak modifikovaný je upravený, že.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, modifikovaný kukuřičný škrob je nějakým způsobem upravený. Není to geneticky modifikovaný, jak už jsme se také dočetli. Je to zkrátka škrob upravený pro potravinářské účely. Karagenan je mořská řasa, běžně ji najdete například v majonézách. Je to stabilizátor, který se tam dává, aby to zkrátka drželo pohromadě. Zdravotně nepředstavuje žádné riziko. Je to zkrátka řasa. A ty Ečka, tady bych v této souvislosti doporučil podívat se na naše webové stránky, kde www.dtest.cz, kde posluchači naleznou nově databázi všech Eček, kde jsou objektivně zhodnoceny rizika jednotlivých Eček. Takže se paní posluchačka může přesně podívat, co vlastně v tom sýru je a jestli je to neškodné a nebo jestli to představuje nějakým způsobem důvod k obezřetnosti.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Posluchači by nám neodpustili kdybychom nezveřejnili vítěze testu. Čili, které ty sýry jsou?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Vítězové testu byly celkem tři, byl to sýr Madeta Primátor, což je takový klasický tvrdý tavený sýr, který obsahuje skutečně hodně sýra.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Není tak ten mazací vyloženě.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Není to ten mazací, spíš si ho na ten chleba nakrájíte. Je to můj osobní favorit. Ale v závěsu se stejným hodnocením byly právě ty typické mazací, Tany bio tavený smetanový sýr. Tady bych zdůraznil, že u bio sýrů se nesmí používat fosfáty a skutečně tam nejsou, jsou tam citrátové tavicí soli. Takže pokud máte obavy právě z těch fosfátů, tak si kupte bio.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bio.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
A třetí byla Veselá kráva štíhlá a ve formě. To je poměrně nízkotučný sýr, který je velmi měkký, velmi mazací, což je dnes věc, která je velmi oblíbená. Ale našim hodnotitelům chutnal, obsahoval poměrně dost bílkoviny i vápníku a relativně málo tavicích solí.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju moc panu Benešovi z dTestu. Další dotazy směrujte na 2.rozhlas.cz, pan Beneš zůstává na chatu. Na shledanou, děkuju.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezký den.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka