dTest: Šunkové salámy nejsou přesolené, dvakrát kvalitní ale nejsou

8. září 2016

Zdravé nejsou, najdete je ale v lednici skoro každé domácnosti. Jsou to uzeniny jako šunkový salám, na který jste zvyklí už od dětství. Dá se dnes ale opravdu jíst?

„Z výsledků jsme rozmrzelí. Třetina testovaných výrobků dostala nedostatečné hodnocení,“ říká Jan Maryška z dTestu. Tři výrobci na obalech deklarovali vyšší podíl masa, než který ve výrobku naměřili. Další dva výrobky třeba obsahovaly drůbeží bílkoviny neuvedené na obalu.


Nejlepší výsledky (podle dTestu):
1. zauzený šunkový salám Leco (obsahuje i hovězí maso podle normy z roku 1977)
2. německý výrobek Dulano Lidl (měl úplně nejvyšší obsah masa; na etiketě sliboval 90 %, ve skutečnosti 90,1 %)
3. šunkový salám značky Vocílka Billa (výrobce Leco)


Nejnižší podíl masa (podle dTestu):
1. šunkový salám Tesco Value
2. salám Steinex (jen 55% podíl masa, ale splnil vyhlášku)

Co dTest hledal?

DTest se zaměřil na 15 vzorků (tři zahraniční) a zjišťoval obsah masa, tuku, chuť, konzistenci a zajímal je i obsah nežádoucích látek, sůl (průměrně měly salámy 1,7 % soli, nejsou tak přesolené), fosforečnany a jeho maximálně povolené dávky (tady všechny výrobky splnily limity).

Podle vyhlášky by šunkový salám měl obsahovat aspoň 55 % masa. „Minimální limit je poměrně nízký, a tak výrobci s výjimkou jednoho na obalech deklarují mnohem vyšší. A tyto sliby jsme potvrdili.“ U masných výrobků je velice důležitý i obsah tuku. „Nejnižší jsme našli u rakouského výrobku Berger. Jen 1,7 %.“

Spustit audio