dTest: Instantní kakaové směsi jsou až ze 75 % jen cukr

12. duben 2018

Redakce testovala 16 druhů instantní kakaové směsi pro přípravu nápojů. Zajímalo je, kolik je v prášku doopravdy kakaa nebo cukru. Hledali nežádoucí látky a nechyběl ani senzorický test, ochutnávka.

„Náš test dopadl dobře a rozdali jsme jen samé dobré známky. Navíc jsme neobjevili ani závažné prohřešky a nedostatky,“ říká redaktor dTestu Jan Maryška. „Největším překvapením byl podíl cukru v kakaových instantních nápojích. Hlavní složkou není kakao, ale cukr. V průměrném kakau je ho až 75 %. To je opravdu hodně.“


Nejlepší výsledky dTestu:
1. DM bio (40 % kakaového prášku a nejméně cukru)
2. Granko Exkluzive (vyšší obsah kakaa než řada Granko)
3. Doušek, instatní kakaový nápoj (Kávoviny Doušek)


Nejlepší senzorické hodnocení:
kakao Nesquik (vyvážená sladkost a intenzita kakaové chuti)


Propadlíci:
Tesco Value a Tigo (přílišná sladkost, ale i tak uspokojivé hodnocení)

Horká čokoláda vs. instantní kakao

Testované výrobky měly velmi široké rozpětí obsahu kakaa: 11–40 %. Opět tak platí, že byste měli v obchodě sledovat etikety a hledat složení, v tomto případě obsah kakaa. Žádná vyhláška, která by složení kakaových instantních nápojů upravovala, ale neeexistuje.

Mezi kakaovým nápojem a horkou čokoládou tak není velký rozdíl. Ani v chuti, ani ve složení. „Obojí je směs kakaa s cukrem. Nicméně vyhláška říká, že čokoláda k přípravě nápoje má obsahovat alespoň 20 % kakaového prášku. Instantní kakaový nápoj ale žádný minimální limit kakaa nemá.“

Jak je to s vitamíny

Instantní kakao se u nás vyrábí od roku 1979. „Granko bylo napodobeninou holandského výrobku někdy z dob po druhé světové válce.“ Prapůvodce instantního kakaa Ovomaltina (nápoj na bázi sladu s vaječnou složka ochucený kakaem) ale pochází ze Švýcarska. Vyživující „energetická bomba“ má mít i léčebné účinky. Taky proto jsou i naše kakaa často obohacena mnoha vitamíny.

Kakaové boby
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.