„Druhá tráva se mohla jmenovat Otava.“ Robert Křesťan a Luboš Malina u Jana Čenského

27. červen 2021

Robert Křesťan a Luboš Malina hrají 30 let ve skupině Druhá tráva. Znají se ale o sedm let déle, když Luboš přišel jako záskok do kapely Poutníci.

„Já jsem si do té doby říkal, že budu klarinetistou v nějaké filharmonii. Když jsem dostal nabídku od Poutníků, tak se moje plány změnily. Banjo bylo moje hobby a zjistil jsem, že i v této muzice může jít o víc, než o nějaké brnkání,“ vzpomíná na první setkání Luboš Malina.

S Robertem Křesťanem pak založili skupinu Druhá tráva. „Já jsem přišel s tím, že si budeme říkat Otava, a Robert řekl, tak se pojďme rovnou jmenovat Druhá tráva. Tráva je odkaz na bluegrass, ze kterého jsme vycházeli.“

Druhá tráva zabodovala za oceánem

Druhá tráva byla úspěšná i v Americe. „S Poutníky jsme dvakrát získali cenu za nejlepší neamerické album. S Druhou trávou jsme se dostali na festival, slyšelo nás pár vlivných lidí a druhý den jsme hráli na hlavním pódiu jako hosté. Příští rok jsme měli turné a od té doby jsme tam každý rok jezdili. V roce 2015 jsme toho nechali,“ přiblížil americký úspěch Robert Křesťan.

Luboš Malina získal v Americe banjo od firmy Gibson. „O tom jsem nikdy nesnil. Nechal jsem si banjo udělat z mahagonu. Dodnes na něj hraji. Jednou mi ho v letadle nedovolili vzít na palubu a krk mělo prasklé na tři díly. Zatelefonoval jsem do firmy, řekli, že to opraví a poslali mi náhradní nástroj,“ vzpomíná Luboš Malina.

Poslouchají hudbu doma? Které byly jejich první nástroje, když začali hrát? Jak vzpomínají na koncerty s Pavlem Bobkem?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související