Dřív neprodané zákusky rozdávala, teď do Zaječic jezdí celé Česko

5. červenec 2018

Opustila jistotu stálého zaměstnání a začala podnikat v tom, co jí baví. Poctivé cukrařině. V Zaječicích objevila prostory a u nich stánek, kde kromě zákusků začala vyrábět i zmrzlinu.

Jana Novotná je vyučená kuchařka a pracovala dlouho jako šéfkuchařka v několika pražských hotelích. Před dvěma lety si vzala úvěr a pustila se do výroby kvalitních cukrovinek z kvalitních surovin. To znamená vyšší náklady i vyšší ceny. Do toho se pustit na malé obci, kde jsou lidé zvyklí si dát jen práškovou zmrzlinu za pár korun, to chce slušnou odvahu.

Cheesecakový úspěch

Začátky cukrárny v Zaječicích nevypadaly růžově. Stávalo se, že cukrářka neprodala to, co napekla, a nosila si to domů nebo to po cestě rozdala. Tohle období naštěstí netrvalo dlouho. Asi měsíc po otevření stánku v Zaječicích se měl slavit Světový den cheesecaků a Janu Novotnou napadlo toho využít. 

Dort a zákusky cukrářky JanyNovotné ze Zaječic

Na sociálních sítích vytvořila událost a nabídla v ní ochutnávku několika druhů těchto sladkých sýrových dortů. To se setkalo s úspěchem. Lidé za ní přijeli a hned první den všech deset napečených cheesecaků zmizelo. To se opakovalo druhý i třetí den. A o cukrářce ze Zaječic a jejím umění se začalo povídat. Dokonce za ní začali jezdit cíleně gurmeti z celé republiky. Píší o ní na svých blozích a dostala se i do několika gastroprůvodců.

Zmrzlina a slaný karamel

Původně chtěla Jana Novotná vyrábět jen dorty a cukrovinky na zakázku. Když se ale k prostorám bývalé hospody, které objevila v Zaječicích, nabízel i stánek, napadlo ji, že by to mohl být dobrý způsob, jak dát o sobě vědět. Nabízet tam své dorty, kafe a zmrzlinu. Dezerty péct uměla.

Ostatně s urputností sobě vlastní si péct vlastní a kvalitní dorty a jiné cukrovinky prosadila v každé restauraci, ve které pracovala. I když to byla práce navíc. Vyrábět zmrzlinu se ale Jana Novotná musela naučit. A ani to si nezjednodušila.

Chtěla totiž i zmrzlinu nabízet z kvalitních surovin. A tak se do toho taky pustila. Její ovocná zmrzlina je tak skutečně z ovoce nebo, mimo sezónu, alespoň z ovocného pyré, čokoládová z pravé vysokoprocentní čokolády, oříšková z oříšků, jen na výrobu vanilkové nemá Jana Novotná přístroj. Je příliš drahý. A tak alespoň v případě vanilkové zmrzliny přidává do prášku, ze kterého se vyrábí, velké množství pravé vanilky.

Jana Novotná ale nejvíc proslula zmrzlinou ze slaného karamelu. Klasický karamel, který si také cukrářka vyrábí sama, pak obohatí o špetku růžové himalájské soli, zamrazí a zázrak je na světě. Právě tato zmrzlina je ve stánku v Zaječicích nejoblíbenější.

Cukrárna v Automatických mlýnech

Úspěch cukrářky Jany Novotné nejen že přilákal lidi do Zaječic, ale ji samotnou do Pardubic, kde původně podnikat nechtěla kvůli výši nájmu a prvotní nejistotě. Teď ale dostala nabídku vytvořit cukrárnu v krásných a kulturních prostorách pardubických Automatických mlýnů. To znamenalo sice další velké investice a úvěr, ale Jana Novotná opět věří ve své schopnosti.

Do Pardubic se cukrářka těší. Třeba i proto, že tam kromě svých kvalitních zákusků, bude moci nabízet více druhů zmrzlin. Pořídila si proto stroj na tzv. špachtlovou zmrzlinu, a díky němu může vyrábět například i smetanové zmrzliny bez laktózy, pro ty, kterým nedělá laktóza dobře. Co ale cukrářka Jana Novotná zásadně odmítá, jsou experimentální zmrzliny typu čabajková nebo rumová. Tvrdí, že pro ni je zásadní, aby šlo o zmrzlinu, která je chutná, kvalitní, rozhodně ne jen originální.

Spustit audio