Dřevomorka domácí je postrachem všech majitelů nemovitostí. Napadá dřevěné konstrukce a způsobuje hnilobu

19. leden 2021

Zazimovali jste svou chatu nebo chalupu, podlahy pečlivě umyli, vše zavřeli a teď čekáte na jaro, až tam začnete pravidelně jezdit na víkendy? Pokud ano, udělali jste to nejlepší pro růst houby dřevomorky, která je postrachem všech majitelů nemovitostí.

Dřevomorka domácí je dřevokazná houba, která napadá zabudované dřevo v konstrukcích domů a způsobuje hnědou hnilobu. Napadá dřevěné konstrukce v bytech, domech, chatách, chalupách. Jsou to především nosné konstrukce a trámy, můžeme ji ale najít i na střechách nebo v podkroví. Napadá také podlahy a sklepy s dřevěnými konstrukcemi. „Důvodem, proč se dřevomorka objeví, může být špatně položená dřevěná podlaha z neošetřeného a mokrého dřeva, nebo položení lina na starou podlahu. Příkladů jsou desítky,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Větráním proti dřevomorce

Dřevomorce vyhovuje průměrná i nízká teplota, k růstu potřebuje i vyšší vlhkost. Její růst uspíší špatné nebo žádné pravidelné větrání. To, co zastaví dřevomorku, je zvýšená teplota nad 26 °C a zvýšené větrání. „Pravidelné větrání nemá ráda, stále ale je přítomna a využije každé změny teploty a vlhkosti ke svému růstu. Může zasáhnout další konstrukce a vybavení našeho domu. Je schopná prorůst i zdivem. Sanační práce jsou potom velmi nákladné,“ upřesňuje Tomáš Sysel.

Logo

Pokud se dřevomorka již objeví, pravděpodobně se už nevyhneme kompletní výměny. „Když ji uvidíme v rohu místnosti, uvidíme především plodnici. Samotné její podhoubí může být vzdáleno i dva metry. Průměrný přírůstek dřevomorky je jeden až dva metry ročně podle podmínek, které má. Proto se vyplatí pozvat odbornou firmu, která určí druh houby, velikost poškození a navrhne účinný postup,“ vysvětluje.

Savo nepomůže

Ani využít proti dřevomorce Savo není dobrý nápad. Zasáhneme totiž pouze plodnici. „To, co nám škodí, jsou vlákna, která prorůstají dřevěnou konstrukcí. Když už vidíme dospělou plodnici, je zasažení větší. Tam už je odborný zásah nutný. Dozvíme se, jestli je to opravdu dřevomorka, v jakém je stádiu. Může se jednat o starou uhynulou houbu, která ničemu neškodí,“ uzavírá Tomáš Sysel.

Jak likvidovat napadené dřevo a další užitečné rady najdete na stránkách Institutu zdravého bydlení.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio