Dračí lodě jsou nejtýmovější sport, říká kapitánka

4. červen 2018

Tradice dračích lodí je spojena s asijskou kulturou a sahá do starověké Číny. V akci je celkem 22 členů posádky, což je dvakrát víc než fotbalových hráčů na hřišti při fotbale. Proto se jedná o nejtýmovější sport, vysvětluje kapitánka dračí lodě Jedovatá Rumělka Šárka Dolínková.

Drak je nejvýznamnější zvíře v čínské mytologii, a proto je právě každá dračí loď zdobená hlavou draka a záď lodi je zdobena ocasem. Na stranách jsou namalované dračí šupiny a pádlo v rukou závodníků symbolizuje dračí drápy, dlouhá je 12,5 metrů a bez posádky váží kolem 250 kg.  Zvuk bubnu budí respekt, a čím je bubeník ráznější, tím je to lepší.

Začátky

Šárka se dostala k dračím lodím před šesti lety. Její kamarádka se tehdy dozvěděla, že na rybníků Řeka nedaleko Krucemburku se právě závody na těchto lodích konají.  A protože jejich parta je podle toho, co vypráví Šárka, opravdu početná, nebyl nejmenší problém dát dohromady tým dvaadvaceti holek a začali závodit. „Chtěly jsme si to užít,“ přidává Šárka.

Dračí lodě se jezdí kromě ženské a mužské posádky i takzvané mixové posádky, tedy většinou osazenstva tvoří muži, ale musí zde být minimálně čtyři ženy.  Už ženského týmu je pak také jedna výjimka - bubeníkem může být i muž.

Roli kapitánky Šárka zdědila po svojí kamarádce. Její úloha je zařizovat kompletní organizační věci.

Jak se budeme jmenovat?

„Název vznikl tak, že jsem se učila s mými dětmi chemii. Ten název sice vypadá, že je odvozen od slova rum, ale není. Je odvozen od Rumělky, což je nerost rtuti, a protože rtuť je jedovatá, tak jsme tam přidali to přídavné jméno jedovaté,“ vysvětluje počátky názvu Šárka Dolínková.

Jedovaté Rumělky se navíc vyznačují i aluminiovými parukami, které jsou pro ně specifické.  Nejsou prý sice moc ekologické. „Potom musíme po závodě sbírat, protože nám vlasy opadávají a všude je vidět, že jsme tam byly. Letošní barvu paruk neprozradím, to je tajemství.“

Na otázku jaké oblečení si vybírají na závod, reaguje Šárka s úsměvem: „Jsme ženský, takže chceme bejt krásný i přitom pádlování.“ Přesto vyhrává praktičnost a pohodlnost, většinou volí černé tričko se speciálním logem zkřížená pádla s drakem uprostřed.

Spustit audio