Dovolená se bude nově počítat v hodinách. Změny Zákoníku práce přibližuje právnička dTestu

18. únor 2021

Od 1. ledna 2021 vstoupila v platnost novela Zákoníku práce. Přináší řadu změn, především v ustanoveních o dovolené. Změn je ale více. Jakých zaměstnanců se týkají?

Zaměstnanci mívají čtyři až pět týdnů dovolené. Protože byl ale dosavadní systém nevýhodný jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele, došlo 1. ledna 2021 k podstatné změně ve výpočtu dovolené.

Zásadní změna spočívá ve vykazování dovolené po hodinách, namísto stávajících dnů či týdnů, říká právnička dTestu Soňa Libigerová.

Koho se změna týká?

Změna se dotkne hlavně zaměstnanců pracujících na směny

Čtyřtýdenní zákonná dovolená odpovídá 160 hodinám. Pro někoho, kdo má klasickou osmihodinovou pracovní dobu, se tedy nic nezmění. Dovolenou si klasicky vybere po dnech nebo půldnech, vysvětluje právnička.

Obrovská změna však nastává pro ty, kteří pracují na směny. Lidem, kteří nemají pravidelnou osmihodinovou pracovní dobu, se bude nově odečítat konkrétní počet hodin ze 160. Systém tak bude spravedlivější a přesnější jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.

Převod dovolené 

Další změna, kterou novela Zákoníku práce přináší, se týká převodu dovolené do dalšího roku. Nově lze převést jen nadstandardní dovolenou, tedy to, co je navíc nad zákonnou čtyřtýdenní dobou.

Pokud má tedy zaměstnavatel pět týdnů dovolené, převést do dalšího roku si nově bude moct pouze jeden týden.

Trochu složitější počítání čeká ty, kteří neodpracují u zaměstnavatele celý rok. V takovém případě se bude dovolená počítat poměrně ve zlomcích jako 1/52 krát 160 hodin (případně 200 u pěti týdnů) a krát počet týdnů, které zaměstnanec odpracoval. Výsledné číslo se potom zaokrouhlí nahoru.

Soňa Libigerová ještě dodává podmínku, že aby vůbec vznikl nárok na dovolenou, je nutné odpracovat u zaměstnavatele alespoň čtyři týdny v roce. Opět je to pro všechny spravedlivější, uzavírá právnička.

Týden placeného volna

Další změna se týká například zaměstnanců táborů nebo podobných akcí pro děti. Tito lidé mají nárok na jeden týden placeného volna. Zaměstnavatel jim tento týden zaplatí a zpětně si pak platbu vyžádá od státu prostřednictvím Správy sociálního zabezpečení.

A co se bude dít, pokud během roku změníte zaměstnavatele? Podmínkou opět je odpracovat alespoň čtyři týdny. Nový zaměstnavatel se však také může domluvit se starým zaměstnavatelem, uzavírá právnička.

Nejste si jisti s výpočtem Vaší dovolené? Obrátit se můžete na spotřebitelskou poradnu dTest prostřednictvím webových stránek www.dtest.cz nebo telefonu 299 149 009.

Spustit audio

Související