„Doufám, že se zase potkáme.“ Hvězdný prach za Iljou Rackem

23. září 2018

Herec Ilja Racek zemřel 2. srpna 2018 ve věku 88 let. Poslechněte si jeho vzpomínky na velké rozhlasové role i režiséry.

„Iljušine, mělo by to bejt milé. Co s tím budem dělat?“ ptal se Jaromír Hanzlík v pořadu Hvězdný prach. „He he, to já nevim. Toho milýho musíš zastat ty, já jako vždy toho zlýho,“ odpověděl mu Ilja Racek. Právě tahle role jako by pro něj byla příznačná.

Média teď budou připomínat všechny jeho velké filmové a divadelní role. Když byl ale na Dvojce naposledy 9. března 2014, vzpomínal s Jaromírem Hanzlíkem v pořadu Hvězdný prach na všechny své velké role.

Slavné rozhlasové role

V audiu tak můžete slyšet ukázky jak z jeho hrabě d’Artigase ve Vynálezu zkázy (1998, režie Jiří Horčička) nebo Šajloka v Kupci benátském (1998, režie Hana Kofránková), tak ambiciózního skladatele v Životě a díle skladatele Foltýna (1963, režie Josef Henke) nebo hlavní roli v Ministerstvu strachu Grahama Greena (1968, režie Jiří Horčička).

Příznačnější je ale titulní dvojrole Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (1994, režie Ivan Chrz). Ztvárnil ji totiž i ve filmu. „Hlavní půvab té postavy je, že to vždycky hraje jeden herec. Ale tehdy to dopadlo tak, že toho hodného doktora Jackylla hrál Martin Růžek, který se natopil toho lektvaru, zkřivil tvář, sehnul se a místo něj jsem se vynořil já jako zlý pan Hyde.“

Radši držkuju

Kromě ukázek vzpomínal v roce 2014 i na klíčové režijní osobnosti. „Já si rád od nadřízených a režisérů uchovávám určitý odstup, aby jaksi ani omylem se nemohlo soudit, že se chci vlouditi do přízně. Tak spíš radši držkuju, než abych se usmíval a přitakával.“ Poslechněte si celý pořad.

autoři: Jaromír Hanzlík , Jitka Škápíková , Jiří Hubička , rota
Spustit audio