Dotazy posluchačů o čerpání vody a nutných povoleních

24. duben 2007
Vaše téma

Tak, celý den jsme si dnes v pořadu Vaše téma povídali o povinnostech mít povolení k čerpání podzemní a povrchové vody. Slibovali jsme, že vám budeme odpovídat na vaše otázky, u telefonu je tedy Daniel Pokorný z ministerstva zemědělství. Dobrý podvečer.

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
Dobrý den všem posluchačům.

moderátorka:
Tak, vy už jste toho hodně vysvětlil během toho dnešního vysílání Vašeho tématu, ať už v dopoledním nebo odpoledním Radiožurnálu, ale přesto, pojďme odpovídat na některé z těch dotazů, pokud bude posluchač odebírat vodu povrchovou vodu samospádem bez jakéhokoli zařízení, ptá se, jestli potřebuje povolení a jaký předpis to vysvětluje?

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
Tak, tato povinnost je dána zákonem o vodách, přesně paragraf 6 odstavec 1, kde se hovoří o takzvaném obecném nakládání s vodami. Toto obecné nakládání s vodami je možné jenom a pouze pro povrchové vody, čili to ten posluchač v té otázce ví a říká to velmi dobře, a to obecné nakládání s vodami, kdy tedy nemusí být vůbec žádné povolení k tomuto odběru, je víceméně za určitých podmínek, to znamená, že posluchač odebírá pro svou potřebu, pro svou vlastní potřebu bez technického zařízení a na vlastní nebezpečí. Tady bych chtěl jenom podotknout to, že opravdu se jedná o povrchovou vodu, protože i řada posluchačů, máme ty dotazy tady také, to plete třeba i s podzemní vodou, čili i když odebírá vodu ze studny prostřednictvím kýble, řekněme, nebo nějakého vědra, čili na tu podzemní vodu se to určitě nevztahuje, tam to povolení musí být vždy. Toto obecné nakládání, které někdy v některých případech nevyžaduje to povolení, je pouze u povrchových vod.

moderátorka:
Posluchač z Prahy píše, na chalupě čerpáme vodu z bývalé obecní studny na základě třicet let staré ústní dohody se zástupcem tehdejšího výboru. Nemáme stavební povolení, z obce je teď osada s jinou střediskovou obcí, navíc ta studna je na hranicích ochranného pásma Želivky. Musím shánět povolení? Se ptá.

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
Tak, tady ta otázka je, řekněme, velmi nejistá, je tam řada nejistot, protože nevíme, jak stará je ta studna, můžeme se jenom domnívat, že se jedná patrně jenom o občana, nicméně není tam, jak dochází k tomu odběru, čili velmi, velmi prostě, řekněme, v globálu, pokud se jedná o odběr té podzemní vody před rokem 1955, to znamená, studna byla vybudovaná před tímto datumem a posluchač vlastní nějaké technické zařízení, to znamená, čerpadlo plus rozvod do té své chalupy, jak je v otázce, no, tak to povolení vlastně vyplývá automaticky ze zákona, u všech studní, které byly vybudovány před prvním první roku 1955, čili nemusí být nikde v žádném papíře, ale přesto platí, bych řekl, ze zákona a platilo by i dál, protože se dá předpokládat, že se jedná o individuální zásobování domácností, čili by platilo dál po prvním lednu roku 2008. Pokud by to byla studna po roce padesát pět, no, tak tam už to povolení v papíru, jak to takhle řeknu, samozřejmě musí být a kdo by ho měl vyřídit, tak to je tady dáno, buď je to ten vlastník, což v tomto případě byla dřívější obecní studna, tak musí existovat, bych řekl, nějaký doklad o tom, kdo tu studnu vlastní, anebo případně to může být i ten, kdo odebírá, ale na základě určité smlouvy nebo dohody s tím vlastníkem, čili tam je to zase věc určitá, já bych řekl, dohod, bych řekl, mezi vlastníkem a mezi tím, kdo tu vodu odebírá, ale zase říkám, je tam řada nejistot, navrhoval bych, aby to bylo konzultováno s tím místně příslušným vodoprávním úřadem.

moderátorka:
To zcela jistě. Možná to bude platit i pro ten následující dotaz. Studna pro rodinný domek, ze které berou velice málo vody, byla vykopána v roce 1969, uvádí naše posluchačka, jinak čerpají vodu obecní a mají pouze povolení k vykopání studny. Tehdy to povolení vydala komise při výstavbě při místním národním výboru. Musí mít stavební povolení a žádost?

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
Tak, tady to nejdůležitější je vlastně to povolení k vykopání studny, já abych se přiznal, tento terminus technikus jsem nikdy neslyšel, je potřeba asi to povolení, pokud je v písemné podobě, ho opravdu vidět, čili zase navrhuji, aby se s tímto papírovým povolením šlo na ten místně příslušný vodoprávní úřad na tu pověřenou obec a ta to samozřejmě může, bych řekl, zjistit, jestli se jedná o nějakou náhradu, řekněme, stavebního povolení, anebo ne a podle toho se zařídit. Tam platí celkem jasný axiom, že tím, že každá studna musí mít jak to stavební povolení, tak případně to vodoprávní, čili pokud to bude náhradou toho stavebního povolení, tak je nezbytné si dodělat to vodoprávní řízení a pokud ne, tak obě dvě.

moderátorka:
Tak, a teď stručně, prosím, pojďme připomenout, kde všude se o povolení k odběru vody mohou lidé informovat?

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
Takže jsou to zejména ty místně příslušné vodoprávní úřady, myslím, to je to nejdůležitější.

moderátorka:
Ano, to jsme říkali.

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
Těch je víceméně více jak čtyři sta v České republice.

moderátorka:
To by mělo stačit.

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
To by mělo stačit a co se týká takových těch globálních informací, které jsou zajišťovány, bych řekl, řekněme, z centra nebo z těch ústředních vodoprávních úřadů z ministerstev, tak je to zejména ty internetové stránky www.zanikpovoleni.cz, kde se posluchači mohou dozvědět informace jak o odběrech, tak i o vypouštění, je to bezplatná linka ministerstva zemědělství, která je zaměřena jenom na ty odběry povrchové a podzemní vody, která je na čísle 800101197 a potom je to případně i elektronická podatelna na adrese info@mze.cz

moderátorka:
Naprosto vyčerpávající informace od Daniela Pokorného z ministerstva zemědělství. Díky za ně, na slyšenou.

Daniel POKORNÝ, ministerstvo zemědělství:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vma
Spustit audio

Více z pořadu