Dopřejte si okružní jízdu po vlastním nitru. A dejte pozor, ať neskončíte na hnojišti

5. září 2016

Cestovatelem je už dlouho. Od té doby, co opustil teplé manažerské místo, protože si uvědomil, že chce žít jinak. A tak vstoupil do nejistoty a doprovází lidi na jejich poutích po světě i vlastní duši.

Jan Bím praktikuje to, čemu říká doprovázená pouť. Jezdí se svými klienty, kam si řeknou, a je mu jedno, jestli se s nimi potuluje po Brdech nebo Kunratickém lese. A někdy dokonce i po Praze. Určují si to zkrátka sami. Jak, říká, lidi podvědomě tuší, kam chtějí jet a kde mu budou vyprávět svůj příběh.

Neptá se. Poslouchá

Klientů se prý nikdy na nic neptá. „Je na tom člověku, co mi řekne. Já jen poslouchám jeho a krajinu kolem nás.“ Je totiž s lidmi propojená. „Oni mluví o bolestech a ošklivostech ve svém životě a přijdeme ke hnojišti.“ Někdo mu svoje životní trable vypráví dlouho, někdo je ze sebe vysype za hodinu.

Jan Bím nabízí něco mezi koučingem, terapií a duchovním doprovázení. „Mám dar dobře poslouchat. Tím, že medituju a dělal jsem horského vůdce, dopřávám lidem naprostou pozornost jejich životnímu příběhu.“ Kolik taková pouť po vlastním nitru zájemce stojí?

Jan Bím

Co za to?

Jan Bím přiznává, že tuhle otázku dlouho nedokázal vyřešit. „První složka je za můj čas. A svého času si vážím stejně jako oni svého. Takže kolik si oni vydělají hrubého za tu jednotku času, tak tolik chci i já. Druhá složka je ocenění toho, co jim to dalo. A to já nevím.“ Nechává to na klientech.

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio