Doplní zákazy příliš štíhlých modelek i zákaz těch obézních?

2. říjen 2018
Přes čáru

Ve Francii platí už rok zákon, podle kterého modelky musí dokazovat, že jejich index tělesné hmotnosti není příliš nízký a nezavdávají tak příčinu k obavám, že propagují nezdravý životní styl. Na obálkách módních časopisů se ale v dnešní době objevuje i opačný extrém. Obézní modelky.

Ideál ženské krásy je díky modním časopisům už mnoho let nezdravě štíhlá modelka, upravená ve Photoshopu. To se ale pomalu mění, velkým trendem se totiž stal plus size modeling. Tedy modeling dívek, které mají většinou zdravé ženské tvary. I v tomto směru se ale dá jít i do extrému.

Rozruch vzbudila například modelka Tess Holliday, která svou obezitu nepovažuje za problém. Potom co se objevila na obálce časopisu Cosmopolitan, zavalila ji vlna kritiky, na kterou reagovala tak, že na Instagram uploadovala video, ve kterém pojídá tučný dort se svou vlastní podobiznou. Tess prohlásila, že modeling dělá „pro ženy na celém světě, které potřebují vidět někoho, kdo vypadá jako já, aby se cítily méně samy a pochopily, že i ony vypadají hezky“. Obezitolog Martin Matoulek ale varuje: „Je to zvýrazňování úplně stejné jako u modelek s podváhou. Modelka s obezitou je stejný extrém. Jde jen o přitažení pozornosti.“

Petra Havlíková z organizace Nesehnutí ale upozorňuje: „Neobviňovala bych z toho samotnou snahu zobrazovat diverzitu v tělech, ale spíš zbožštění těla v médiích a nadměrný důraz, že to, jaké máme tělo a jak vypadáme, je nějakou naší základní hodnotou. To se speciálně děje u žen a to pak způsobuje, že ženy pro to tělo dělají více, nebo dělají věci, které nejsou zdravotně rozumné.“

Mohou obézní modelky negativně ovlivnit názor lidí na obezitu a její nebezpečí? Poslechněte si celý pořad Přes čáru a udělejte si sami názor!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio