Doplnění vodohospodářské infrastruktury města je největší investiční akcí v Plzni

19. září 2006

Slavnostní výkop krumpáčem zahájil včera (18.9.) po poledni největší novodobou investiční akci v Plzni. Jmenuje se Doplnění vodohospodářské infrastruktury města Plzně a spočívá ve vybudování dvou vodojemů, dvou retenčních nádrží a kanalizace ve třech městských částech. Projekt má celkovou hodnotu zhruba 1,7 miliardy korun, z toho přibližně 1,2 miliardami korun přispěje Evropská unie a dalších 64 milionů Kč poskytne Státní fond životního prostředí.

Stavby šesti vodovodů a kanalizací pomohou vyčistit odpadní vody před vypouštěním do Berounky, vyřeší chybějící splaškovou kanalizaci na okrajích města a zlepší zásobování pitnou vodou.

vodovodní trubky

Jak uvedl primátor Miroslav Kalous, nový náměstek ministra pro místní rozvoj při zahájení všech šesti staveb, projekt radnice připravovala šest let. Jde o prozatím největší dotaci do vodohospodářské infrastruktury v ČR.

Zbylé peníze si město půjčí od Evropské investiční banky (EIB). Dluh začne splácet pět let od dokončení staveb, které by měly stát v říjnu 2008. Viceprezident EIB Ivan Pilip podotkl, že jde o ideální případ nakombinování dotačních a úvěrových peněz, aby město muselo vydat minimum zdrojů. Dodal, že si cení úspěchu Plzně také proto, že není jednoduché se k těmto penězům dostat.

Akci ze 75 procent hradí Fondu soudržnosti. Europoslanec a předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák řekl, že Plzeňský kraj je zatím nejúspěšnější v získávání evropských dotací. Dodal, že do konce roku 2010 budou muset česká města investovat do vodárenství 100 miliard korun. Do té doby se obce s více než 2000 obyvateli musejí připravit na velmi přísné normy pro vypouštění odpadních vod, k nimž se Česká republika zavázala a jsou přísnější, než má sama Unie.

Voda

Největší stavbou budou páteřní vodovodní řady do městských částí Lobzy a Vinice. Projekt dále zahrnuje dvě kanalizace na Valše a odkanalizování Křimic, Radčic a Lochotína. Zbylými stavbami jsou velké retenční nádrže Gera a Bolevec, které budou zadržovat přívalové deště.

autoři: ČTK , kos
Spustit audio