Domov důchodců v Tmavém Dole má za sebou první část očkování proti onemocnění covid-19

28. leden 2021 08:45

Dvě třetiny zaměstnanců a téměř čtyři pětiny klientů Domova důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku absolvovalo očkování proti covid-19. Vakcínu tam dostalo během jednoho dne celkem 120 lidí. Očkování v místním kinosále a na pokojích klientů zajišťoval mobilní tým z trutnovské oblastní nemocnice. 

„Je to hotové. Teď tady ještě počkejte půl hodinky pod dozorem."
Očkování začalo. Mají ho tu na starosti dvě zdravotní sestry z trutnovské nemocnice. Hlavní sestra nemocnice v Trutnově Tereza Dudáčková a staniční sestra Lucie Weintragerová. Ta pracuje přímo na covidovém oddělení v nemocnici.

Čtěte také

„Personálu je málo, takže určitě každá ruka, která je zrovna ten daný den volná, tak vyjede do toho mobilního týmu. Určitě je lepší, když je ten tým stabilní. Protože se jedná o ředění vakcíny a její aplikaci. Takže to není úplně věc, která by byla každý den pro úplně nové sestřičky k zaučování."

Také účetní Veronika má za sebou očkování. Jaké má nyní pocity.
„Je to dobré. Očkování je dobrovolné. Já jsem si z počátku myslela, že se očkovat nenechám. Až potom jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Hlavně kvůli cestování."

Domov důchodců v Tmavém Dole má za sebou první část očkování proti onemocnění covid-19

S mobilním týmem z trutnovské nemocnice dorazila i Tereza Dudáčková, hlavní sestra. Každého před očkováním osloví.
„Určitě. I když má vyplněný dotazník, tak stejně ještě všechny informace ověřujeme, abychom měli jistotu, že nedojde například k nějaké anafylaktické reakci, že tomu člověku není špatně."

Čtěte také

Jakou roli hraje při očkování psychika?
„Určitě se někdo bojí. Tam jde tedy spíše hlavně o zvýšenou teplotu. A tu naštěstí psychosomaticky vyvolat nejde, takže by to mělo být v pořádku."

Zaměstnanci byli proočkováni a teď přichází na řadu klienti domova. Mezi nimi i Helena Švancarová, které je 98 let.
„Jsem očkovaná proti neštovicím, pan doktor mne oočkoval také proti chřipce a teď se zase očkuje proti tomuto. Snad to pomůže."

Mobilní očkovací tým z trutnovské nemocnice dorazí do Domova důchodců v Tmavém Dole ještě jednou. Druhou dávku vakcíny bude aplikovat za 21 dní.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související