Domky, ve kterých žili slavní, ale i obyčejní lidé. Vydali jsme se na procházku Zlatou uličkou

4. srpen 2020

František Halas, Jaroslav Seifert nebo Vítězslav Nezval. Tři slavní básníci a spisovatelé, které spojovalo kromě tvorby také místo, kde tvořili. Scházeli se totiž v domku č. popisné 12, a to ve Zlaté uličce na Hradčanech.

„Tady ve Zlaté uličce v domečcích jsou expozice, které připomínají život v uličce,“ říká Hana Hrdinová, průvodkyně Správy Pražského hradu. „Jeden domeček evokuje domeček švadlenky, která tady určitě byla. Starala se o textilie, oblečení. Pak domeček třeba kořenářky.“

Zlatá ulička, Pražský hrad

Ve Zlaté uličce žil také Franz Kafka. „Je to domeček číslo 22, v takové bledé modré barvě s nápisem Zde žil Franz Kafka,“ popisuje Hana Hrdinová. Můžete si tu koupit například pohledy nebo literaturu.

Zlatá ulička je úzká a domky připomínají domečky pro panenky. „Domečky měly ten původní rozměr 400 cm na šířku a 220 cm na hloubku toho oblouku. Ale je pravda, že se obyvatelé snažili, aby měli domečky větší.“

Zlatá ulička, Pražský hrad
autoři: Sabina Vosecká , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.