Domácí tortillové placky, plněné smetanovým avokádem s proužky z krkovice

3. červen 2016

Kromě běžných ingrediencí má pro vás Jakub Kaloč ještě jeden tip: čerstvá tymián. Pokud ho doma pěstujete, rozhodně ho do těsta přidejte.

Ingredience na tortillu:

150 ml vody
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
4 lžíce rostlinného oleje
250 g polohrubé mouky

Příprava:

1. Všechny ingredience smíchejte měchačkou a poté vzniklou hmotu hněťte rukama, až je těsto hladké a nelepí se.

2. Těsto nechte 30 minut odpočinout a poté ho rozdělte na 8 dílů.

3. Jednotlivé bochánky vyválejte na tenké placky cca o průměru 20 cm a smažte nasucho.

4. Při smažení zatlačujte puchýřky, které se na plackách vytváří. Propeče se vám rovnoměrně. Z každé strany smažte 2–3minuty.

5. Nechte je vychladnout a připravte si zatím náplň.

Ingredience na náplň:

Logo

160 g avokáda
60 g cibule
15 g česneku
podle chuti chilli koření
400 g krkovičky
30 g čerstvého másla
100 ml polotučného mléka
15 g kukuřičné mouky
1 g černého mletého pepře
6 g soli
120 g eidamu v celku (30 %)
zakysaná smetana

Příprava:

1. Krkovičku nakrájíte podélně na nudličky, nastrouháte sýr, nakrájíte cibuli, utřete česnek, avokádo rozkrojíte, vykrojíte dužinu a nakrájíte na kostičky.

2. V pánvi rozehřejete olej, přisypete maso, orestujete (na medium), přidáte cibuli, chilli, osolíte, opepříte. Pak rozmícháte v mléce kukuřičnou mouku a přilijete do pánve.

3. Přidáte avokádo a mícháte, dokud pokrm nezhoustne. Mimo oheň pak přimícháte zakysanou smetanu a zasypete sýrem.

4. Nakonec stačí směs zabalit do placky a talíř ozdobit třeba cherry rajčátky a posypat čerstvou rukolou.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio