Domácí násilí je programové jednání, tyran si uvědomuje, co dělá, říká prezidentka Bílého kruhu bezpečí

5. červen 2020

Zda v uplynulých měsících, kdy nás vládní opatření proti šíření koronaviru nutila být více spolu doma, přibylo v Česku domácího násilí, se ukáže až časem. Omezené služby vedly mimo jiné k tomu, že se lidé častěji obraceli na telefonickou linku pomoci Bílého kruhu bezpečí a vlastně svými potížemi „nechtěli nikoho obtěžovat“. Nestandardní situace však mohla zapříčinit, že domácí násilí vyplavalo na povrch.

Domácí násilí je stále zejména mužskou záležitostí, resp. právě muži jsou častěji jeho pachateli. Podle Petry Vitoušové, prezidentky Bílého kruhu bezpečí, však v poslední době roste počet týraných mužů, kteří se nestydí vyhledat pomoc. „Muži si problém týrání dlouho sami nepřiznají, skrývají ho před okolím a i před institucemi včetně policie,“ říká Petra Vitoušová. Zatímco muži se častěji dopouští brachiálního násilí, v němž využívají svou fyzickou převahu, ženy se uchylují spíše k psychickému a manipulativnímu jednání. „I to je jeden z důvodů, proč se častěji dozvídáme o případech, kdy je týranou osobou žena, která následkem nějakého zranění vyhledá zdravotnické zařízení,“ vysvětluje Vitoušová.

Logo

Do zvlášť obtížné situace se dostaly děti, které už před nouzovým stavem žily v problematických vztazích, a v rámci nouzového stavu se tak ocitly často zcela bez pomoci. „Když se zavřely dveře domácností, vyjma telefonu, a mnohdy nemohly ani nikam zavolat, na nikoho se obrátit nemohly,“ upozorňuje Petra Vitoušová na to, na koho se vlastně v tom všem trochu zapomnělo.

Určit hranici, do kdy jde o možná poněkud majetnické projevy lásky a od kdy už je to domácí násilí, je pro ohroženou osobu takřka nemožné, protože se na situaci postupně adaptuje. Upozornit ji na to může někdo, kdo do domácnosti vstupuje zvenčí. „Nejdřív jde o lidskou důstojnost, tam člověk leccos promine, ale pak už jde o zdraví a ve finále může jít i o život,“ dodává Vitoušová.

Jsou týraní muži slabí? Mohou se pachatelé domácího násilí změnit? A jak můžeme pomoci někomu, o kom máme pocit, že je mu ubližováno? Poslechněte si Diagnózu F s prezidentkou Bílého kruhu bezpečí Petrou Vitoušovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.