Doma nadávám v angličtině, říká jazzový kytarista Rudy Linka

14. září 2018

Rudy Linka má trojí občanství. Světový jazzový kytarista se po studiu ve Švédsku rozhodl žít v USA. Je prezidentem Bohemia JazzFestu, a ještě stíhá práci pedagoga a konzultanta univerzit.

V občance má jméno Rudolf. Kde se vzalo Rudy? „Já jsem byl celý život Ruda, Rudík nebo Rudla, ale nikdy jsem nebyl Rudy. To se stalo až v Americe, kde si lidi jména zkracují.“ Je bratrancem countryového zpěváka Tomáše Linky. Jaký má vztah ke country? „Jestli mě něco naučila Amerika hudebně, tak být otevřený ke všem žánrům. Čím jsem starší, tím víc si myslím, že škatulky jsou špatné, protože to rozděluje lidi. Já jsem dlouho studoval klasickou hudbu, je krásná, ale v jazzu cítím úžasnou volnost.“

Švédsko si pro emigraci Rudy Linka vybral proto, že tam šest měsíců před ním odešel kamarád saxofonista. „Mě Švédsko připadalo jako sympatická země. Mají i skvělou hudbu. Dodnes jsem švédský občan, mám trojí občanství. Manželka je Švédka, žil jsem tam pět let. V USA jsme už 33 let. Švédsky mluvíme třeba v letadle, když nechceme, aby nám někdo rozuměl.“

Rudy Linka a Jiří Holoubek

V červenci probíhá Bohemia JazzFest, který Rudy Linka založil. „Zaujalo mě dění na Staroměstském náměstí. Někdo tam dělá bubliny, jiný hraje na saxofon. V New Yorku chtějí být lidé na ulici objeveni, nehrají proto, aby dostali pár korun. Tak jsem chtěl přivést jazz na náměstí.“ A to se mu povedlo už v osmi městech.

Koho by chtěl na Bohemia JazzFest přivézt? Jak se pozná dobrá muzika? Jaká je dnes úloha učitele hudby? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Jiří Holoubek , zk
Spustit audio

Související