Dokuseriál Dvojky byl oceněn jako nejlepší reportáž a získal Novinářskou cenu 2021

24. červen 2022

Nadace Open Society Fund udělila již po dvanácté novinářské ceny. Ocenění v celkem čtrnácti kategoriích převzalo 23. června 2022 večer deset českých novinářů a novinářek a čtyři novinářské týmy. Odborná porota vybírala z 654 přihlášených příspěvků. V kategorii audiovizuální žurnalistiky ocenila jako nejlepší reportáž dokuseriál To je pravda, napsala o dezinformacích a konspiračních teoriích, který pro Dvojku připravila Tereza Reková.

Ve svém zdůvodnění porota napsala, že u dokuseriálu Terezy Rekové To je pravda, napsala ocenila „originalitu, se kterou autorka přibližuje specifické části posluchačstva rozhlasu nebezpečné fenomény současné doby, které ohrožují a rozdělují naši společnost - manipulace, dezinformace, konspirace či řetězové emaily. Zároveň nabízí a prezentuje některá řešení a cesty, jak se těmto nebezpečným vlivům bránit.“

Mezi třemi nominovanými na nejlepší reportáž v kategorii audiovizuální žurnalistiky byl ovšem ještě jeden dokuseriál Dvojky – Rok pod rouškou, který připravil tým dokumentaristů Daniel Kupšovský, Ivan Studený, Tereza Reková, Magdalena Šorelová, Martina Pouchlá, Šimon Švub, Markéta Oddfish Nešlehová, Kateřina Mikulcová, Tereza Hronová, Anežka Šujanová. Odborná porota v této kategorii vybírala celkem ze 63 příspěvků.

Oceněn byl i zpravodajský server Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Cenu za inovativní online žurnalistiku získal datový tým ve složení Jan Boček, Kristína Zákopčanová, Jan Vlček, Petr Kočí a Veronyka Jelinek za článek Od moru ke covidu: unikátní data, jak se měnily příčiny úmrtí Čechů od císaře pána do dneška.

U něj porota ocenila především to, „že tým Českého rozhlasu využil vizuálně poutavou a interaktivní formu, která zpřístupňuje data širokému publiku – zve je k vlastnímu objevování příběhů, které jsou za nimi ukryty. Jako přidanou hodnotu tohoto projektu vidí porota v extrémně kvalitním zpracování dat a jejich uvedení do kontextu, což v důsledku umožní čtenáři pochopit například význam výrazů ′s covidem′, ′na covid′ či ′bez covidu′, které dlouho dobu okupovaly český mediální prostor.“

Novinářská cena 2021: ocenění novináři a novinářky

Kompletní výsledky kategorie audiovizuální žurnalistiky

  • Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuze – Nikola Klepáčková, Lukáš Nechvátal: #36 Roman Anin: Opoziční média v Rusku budou do roka umlčena (Investigace.cz)
  • Nejlepší reportáž – Tereza Reková: To je pravda, napsala (Český rozhlas Dvojka)
  • Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek – Brit Jensen, Zuzana Vlasatá: Akce Olej (Deník Referendum)

Kompletní výsledky kategorie psané žurnalistiky

  • Nejlepší rozhovor – Adéla Karásková Skoupá: Rohatý šaman z Kapitolu kombinuje konspirační teorie a spiritualitu. To uvidíme čím dál častěji, říká religionista (Deník N)
  • Nejlepší reportáž – Tomáš Brolík: Bez nás by byli mrtví (Respekt)
  • Nejlepší komentář – Josef Pazderka: Série komentářů (Aktuálně.cz)
  • Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek – Petr Koubský: Analytické texty o covidu (Deník N)

Zvláštní ceny

  • Cena za inovativní online žurnalistiku (ve spolupráci s Newton Media) – Jan Boček, Kristína Zákopčanová, Jan Vlček, Petr Kočí a Veronyka Jelinek: Od moru ke covidu: unikátní data, jak se měnily příčiny úmrtí Čechů od císaře pána do dneška (iRozhlas.cz)
  • Cena za Solutions Journalism (žurnalistiku zaměřenou na řešení) – Zdeňka Kováříková: Reportáž z obce, která si objednala ochranu před povodněmi a suchem (Ekolist)
  • Cena za regionální žurnalistiku (ve spolupráci s Konrad Adenauer Stiftung) – Tomáš Mosler: série Slučování příbramských gymnázií (Příbramský bublifuk)
  • Česko-slovenský vtip, komiks a karikatura – Filip Gyore, Branislav Tomčík: 2. rok pandémie (SME)
  • Česko-slovenská cena veřejnosti (o vítězi ceny rozhoduje online hlasování) – Petra Procházková: série reportáží z hranic Běloruska a Polska (Deník N)
  • Cena Karla Havlíčka Borovského (ve spolupráci s Nadací Český literární fond) – Robert Čásenský (Reportér Magazín)
  • Novinářská křepelka pro mladénovináře a novinářky do 33 let (ve spolupráci s Nadací Český literární fond) – Vojtěch Boháč (Voxpot)
  • Zvláštní ocenění v kategorii Psané žurnalistiky získala Petra Procházková za reportáže z hranic Běloruska s Polskem pro Deník N

Generálním partnerem Novinářské ceny je Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Dalšími partnery Novinářské ceny jsou Y soft, Konrad Adenauer Stiftung, Newton Media, Velvyslanectví Norského království, Transitions, Česká spořitelna, Syndikát novinářů, Nadace Český literární fond. Mediálním partnerem je ČTK.

Novinářskou cenu uděluje Nadace Open Society Fund. Jejím posláním je pečovat o demokracii v Česku, podporovat živou občanskou společnost a jejím prostřednictvím rozvíjet stát, kde mají všichni rovné šance a zapojují se do dění ve svém okolí. Nadace už třicet let otevírá citlivá a opomíjená témata a společně s dárci hledá průkopníky, kteří taková témata budou rozvíjet dál.

autor: rota

Související