Dokument 18 dní. Tak dlouho držel 72letý chartista Hradílek hladovku za to, aby Miloš Zeman znovu nekandidoval na prezidenta

4. únor 2018

Dokument zachycuje snahu jednoho člověka zapůsobit na společnost gestem, které je možné vnímat jako hrdinské nebo jako bláznivé. Je to svědectví o tom, kolik váží den hladu a jaký hlas má jediný podpis.

Jak silným hlasem mluví v dnešní české společnosti jediný zarputilý člověk? Co jsme ochotni obětovat při prosazování vlastní pravdy? Stojí dnes vůbec někdo o nějaké oběti? A kde je demokracie, když jde o život?

Hradílkovo jméno se objevilo z ničeho nic: „Tomáš Hradílek drží hladovku a je ochoten ji dotáhnout do krajnosti,“ zněla stručná informace na internetu. Následovaná byla výzvou, aby se jeho přátelé, známí i lidé s podobným viděním světa pokusili 72letému muži jeho zarputilé gesto rozmluvit.

Kolik váží den hladu?

Výzvu dosluhujícímu prezidentu Miloši Zemanovi, aby podruhé již nekandidoval, Hradílek formuloval na konci října. Byl totiž přesvědčený, že druhé funkční období téhož muže z Vysočiny by pro tuto zemi mělo katastrofální následky. Odpověď na Hradílkův dopis nepřišla, a tak se začalo odpočítávat 18 dní, během kterých:

  • tento vysoký důchodce s pronikavým hlasem nepřijímal nic než vodu
  • se stačil s úřadujícím prezidentem krátce střetnout na náměstí v Lipníku nad Bečvou
  • jeho přátelé uspořádali protest, který vyústil v diskutabilní zásah policie proti zvukaři pouštějícímu Modlitbu pro Martu
  • ztratil na váze 10 kg
  • získal podporu tisíců lidí nejen na internetu
  • byl konfrontován s nepochopením i odsouzením jeho snahy zasáhnout do blížící se prezidentské volby
  • byl svými nejbližšími donucen hladovku ukončit

Celý čtvrtrok s mikrofonem

Režisér Tomáš Soldán dokument natáčel od listopadu loňského roku do konce ledna 2018. S disidentem, ale taky vášnivým akvaristou Tomášem Hradílkem, jeho přáteli a blízkými tak prožijete čtvrtrok předcházející druhé přímé volbě prezidenta České republiky.

Jan Princ, Michal Kričfaluši, Tomáš Hradílek, Milan Hořínek

Jan Princ, Michal Kričfaluši, Tomáš Hradílek, Milan Hořínek 17. listopadu 1989 v Olomouci (archiv Ivany Plíhové).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.